Dodjelom No Limit nagrada zatvorena druga Woman.Comm konferencija

by | 26 Oktobra, 2023

Predavanja o izazovima savremenog doba, AI, Metaverse, Employer brandingu

Spuštena je zavjesa na drugu Woman.Comm konferenciju, koja je posljednja dva dana okupila više od 60 stručnjaka iz svijeta komunikacija, rekordan broj posjetilaca, mnogo dobre energije i zabave. Prisutni su mogli čuti sve o odgovornom poslovanju i komuniciranju, kapmanjama sa svrhom, trendovima u PR-u, employer bendingu i budućnosti u svijetu umjetne intelegincije i Metaversea.

„Drugo izdanje Woman.Comm konferencije nadmašio je sva moja očekivanja, više od 400 posjetilaca imalo je priliku da sluša vrhunska predavanja stručnjaka koji su otvorili vrata novim perspektivama i razmišljanjima. Već danas nastavljamo sa posvećenošću našoj misiji povezivanja, inspirisanja i osnaživanja žena u oblasti komunikacija. Radujemo se budućim prilikama za zajedničko učenje i rast, te stvaranju još snažnije zajednice“, poručila je Irena Miličević Vukoja, direktorica agencije Prefix i Woman.Comm Cluba.

Priče o tome koliko migranti mogu doprinijeti društvu i kako možemo raditi kada sarađujemo na human način uz kreativnost, inkluziju i raznolikost, te kako je išao put do ukidanja PDV-a na doniranu hranu bile su odličan uvod u panel „Zašto i kako komoniciramo? Da li cilj opravdava sredstvo?“. Jedan od panelista bio je i glumac Goran Bogdan koji smatra da iako postoje mnogi dobri projekti, kampanje komunikacija je generalno na jako lošem nivou.

„Ljudi danas komuniciraju svkako, disperzivno, sa puno buke, puno šuma gubi se sadržaj, srž i istinitost komunikacije! Ja nisam meritoran da kažem ko i šta je kriv za to, nije stvar okrivljivanja, u toj nekoj buci u puno informacija svi uzimaju za pravo da popuju da budu meritorni, nema se stručnosti, nema se autoriteta, izgubila se ta kičma, moralna vertikala“, upozorio je Bogdan.

Budućnost komunikacijske industrije

Priča se nasatavila u smjeru novih izazova koje nam donosi napredak tehnologije i pojava umjetne inteligencije. Istaknuto je da oprezni moramo biti već kod izbora aplikacija koje instaliramo na telefon i na taj način odobravamo pristup ličnim podacima, no isto moramo biti svjesni da sve ima dvije strane medalje.

„AI je realna stvar koja nam se dogadja, koja može da podstakne ljude da maštaju, ona može da doprinese poboljšanju poslovanja, ne trebamo je se bojati! Mi živimo u 21 vijeku i ne treba da se durimo nego da prihvatimo budućnost“, podcrtao je Arsenije Kranjski, kreativni direktor u agenciji Why Not.

Budućnost kominikacije leži u novim generacijama, koje donose i nova pravila. Njihovi kanali za informisanje i komuniciranje su društvene mreže, oni žele više od reklame, nije im interesantno samo da vide proizvod, žele iskustvo o kojem mogu pričati.

Ivanka Mabić Gagić, izvršna direktorica hrvatske podružnice tvrtke Httpool by Aleph istakla je da već sada živimo u proširenoj stvarnosti.

„Pojavom Interneta 2.0. i društvenih mreža otvorila su se vrata dvosmjernoj komunikaciji, dok u Web 3.0. je budućnost oglašavanja u Metaverseu gdje će korisnici biti potpuno uronjeni u brand kroz tzv. story/brand living te će komunikacija s njima biti kreativnija i složenija. Živjet ćemo u tzv. extended realityju, gdje će stvarni i virtualni svijet biti povezani, a tehnologije kao AR, VR i AI postati naša svakodnevica“, poručila je Ivanka.

Konferencijski dio događaja završen je pričom o employer brandingu gdje poručeno da on uvijek kreće iznutra, prvi korak je da pitamo zaposlenike koji rade kod klijenta kako im je. Iz tih fokus grupa, razgovora i istraživanja se dobija ona srž koja je iskrena, autentična i povezujuća, a uspjeh kompanije je zagarantovan.

Via Media pobjednik No Limit BiH Advertising Festivala

Finale konferencije bilo je rezervisano za veliki povratak No limit BiH Advertising Festivala na kojem su dodijeljena priznanja za najbolje kreativne ideje u oglašavanju i odnosima s javnostima u Bosni i Hercegovini za prošlu godinu. U 20 kategorija bilo je prijavljeno ukupno 120 radova, a njih je prijavilo 19 agencija i oglašivača. Predsjednica Žirija je bila Brankica Janković, vlasnica i direktorica agencije Aquarius, a članovi su bili stručnjaci iz komunikacijske industrije iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Agencija Via Media za rad „U Bingu sam“, klijenta Bingo Group, nakon ukupnog zbira u svim katerogijama osvojila najviše bodova i pripala joj je Grand Prix glavna nagrada No Limit BiH Advertising Festivala, kao i titula Agencije godine.

„Ovo je definitivno naša godina! Nakon titule agencije godine u BiH na Balacanesu, agencije godine u Adria regiji na Golden Drumu, te Grand Sempler na Semplu, dolaze i priznanja na domaćem terenu. Siguran sam da smo pomjerili granice i napravili potpuno novu viziju onoga što naša bh. advertajzing industrija treba i može. Posebno mi je drago što se žiri No Limita ove godine sastojao i od regionalnih stručnjaka što festivalu daje dodatni legitimitet i objektivnost. Hvala partnerima za povjerenje, a posebno hvala Via Media timu koji sve ove godine zajedno radi na kreiranju moderne bh. agencije, koja je lider na domaćem tržištu ali i kreativni faktor u regiji. Hvala i našem Enisu, koji je postavio novi standard saradnje na relaciji glumac-agencija“, izjavio je Haris Mujanović, CEO agencije Via Media i direktor marketinga kompanije Bingo.

Posebna Balkanes nagrada za životno djelo dodijeljena je Ekremu Dupanoviću, izdavaču i glavnom uredniku portala Media Marketing, dok je za veliki uspjeh rada agencije Via Media, kao i lični doprinos komunikacijskoj idustiji posebno priznanje dobila i Vesna Beganović, vlasnica Via Media agencije.

Rekordan broj prijava potvrđuje ono u šta smo svi vjerovali – bosanskohercegovačko tržište obiluje talentom i kreativnošću, ogromnim potencijalom naših stručnjaka i agencija za komunikacije. Imamo ljude koji su spremni i sposobni da stvore kampanje koje će zadiviti, inspirisati i, što je najvažnije, postići izuzetne uspjehe. Ovaj festival nije samo mjesto gde se prezentuju radovi; to je platforma koja ističe visok nivo profesionalizma i kreativnosti u našoj industriji. Ova godina je samo početak, putovanja ka još većim uspjesima.

ljepotaizdravlje.ba

PROMO