Fondacija L'Oréal i UNESCO nagradili 45 istaknutih žena u nauci

by | 28 Juna, 2022
L'Oréal i UNESCO nagrade za naucnice

Organizovanjem prve svečanosti “Za žene u nauci” od početka pandemije COVID-19,  Fondacija L'Oréal i UNESCO dodijelili su u Parizu 15 međunarodnih nagrada uspješnim naučnicama za 2020, 2021. i 2022. te 30 međunarodnih stipendija za mlade naučnice.

Nakon dva uzastopna otkazivanja manifestacije zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja svečanost bila je jedinstvena i posebnog slavljeničkog duha.

Jedinstveno globalno okupljanje naučnica

Na svečanosti u sjedištu UNESCO-a u Parizu odlikovano je i nagrađeno 15 eminentnih dobitnica iz različitih područja-nauke iz života i okoline, fizike, matematike i kompjuterskih nauka. Svaka dobitnica nagrade  posvetila je svoj život borbi protiv jednog ili više teških izazova s kojima se svijet danas suočava. Među nagrađenima je bilo i 30 mladih naučnica koje su dobile titulu “International Rising Talents”. Zajedno predstavljaju mlađu generaciju naučnica koje rješavaju važne izazove i zagovaraju promjene.

L'Oréal i UNESCO nagrade za naucnice

15 laureatkinja 2020-2021-2022. ©Fondacija L'Oréal

Tokom svečanosti proslavljen je ogroman doprinos žena u nauci pred uglednom publikom, uključujući predstavnike iz domena nauke, akademike, lidere javnog mnjenja, političare, članove javnih tijela i organizacija koje promovišu ravnopravnost polova i osnaživanje žena.

Događaj je započeo uvodnim govorom predsjednika Fondacije L'Oréal Jean-Paula Agona i generalne direktorice UNESCO-a Audrey Azoulay o važnosti ovogodišnjeg okupljanja kako bi se svijet podsjetio koliko su naučnice i njihov rad vitalni za našu zajedničku budućnost.

Profesorica i dobitnica za 2020. godinu, Edith Heard održala je govor u ime 15 dobitnica kojim je naglasila potrebu da se više žena pridruži nauci.

“Još smo u manjini i nedostaje nam kritična masa kako bi se efikasno zalagalo za naše potrebe. Ovo se mora promijeniti. Nauka mora biti otvorena za sve – bez obzira na pol, nacionalnost, rasu ili kulturu. Nemamo vremena za gubljenje. Raznolikost obogaćuje –podstiče inovacije i daje bolje rezultate. Više žena u timu dovodi do boljeg učinka, veće kreativnosti i novih mogućnosti”, rekla je.

Svijetu treba nauka i nauka treba žene

Svijet se suočava s ogromnim izazovima: klimatskim promjenama, nedostatkom resursa, zdravstvenim rizicima i pandemijom COVID-19, među mnogim drugim sve većim svjetskim problemima.

Odabrane tokom posljednje tri godine, žene koje su ove sedmice nagrađene u sklopu L'Oréal- UNESCO programa već su dokazale koliko njihova nauka doprinosi promjeni u rješavanju ovih izazova.

Slaveći 45 izvanrednih istraživačica iz cijelog svijeta na ovoj jedinstvenoj ceremoniji, Fondacija L'Oréal i UNESCO izdvojili su se nagraditi i pokazali svoju punu podršku naučnicama čiji je rad bio toliko važan u ovim nevjerovatno teškim vremenima.

Ove žene su često podložne nevidljivosti i marginalizaciji, nejednakosti, predrasudama i sistemskim preprekama. Njihova prisutnost u Parizu ove sedmice označila je savršenu priliku da se prepozna njihov značajan doprinos, a pritom podsjeti svijet da rodna razlika i dalje ostaje prisutna.

ljepotaizdravlje.ba / PROMO

©Fondacija L'Oréal