Sarajevo i BiH na listi svjetskih centara koji se bave najsofisticiranijim laboratorijskim analizama

by | 21 Jula, 2022
sarajevo laboratorijske analiz

Saradnja ALEA genetičkog centra i vodeće svjetske biotehnološke kompanije Illumina inc, kojom je BiH postala regionalni centar u pružanju usluga složenih genetskih analiza ozvaničena je u Sarajevu.

Ova saradnja prije svega, odnosi se na neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku i genetsko profilisanje tumora.

U praksi to znači da će pacijenti iz BiH i regiona na jednom mjestu dobiti kompletnu uslugu složene genetske dijagnostike, da će sve analize biti rađenje u AGC-ovoj laboratoriji u Sarajevu, što će znatno skratiti vrijeme potrebno za dobijanje rezultata analize.

Direktor Zdravstvene ustanove “ALEA dr Kandić” mr. sci. dr Adis Kandić istakao je kako ovom saradnjom Sarajevo i BiH postaju prepoznatljivi kao centar za molekularnu  dijagnostiku.

“Prije šest godina, na nagovor moga oca prof. dr Zuvdije Kandića, dr Rijad Konjhodžić i ja smo zaigrano krenuli u ovu priču. Postigli smo to da pozicioniramo Sarajevo na listu svjetskih centara koji se bave najsofisticiranijim laboratorijskim analizama”, kazao je dr Kandić.

Samo za ovu priliku, u Sarajevo su doputovali čelni ljudi kompanije Illumina inc. Stephane Garcia i Jeroen Adema.

sarajevo laboratorijske analize 2

Foto: PROMO

Garcia je podsjetio kako je Illumina svjetski lider u tehnologiji sekvencioniranja gena.

“Cilj Illumine je da poboljša brigu za ljudsko zdravlje i instrumenti koje proizvodi illumina su našli svoj dom u akademskim, istraživačkim i kliničkim krugovima. Naša tehnologija i provajderi koji je koriste, poput ALEA-e, imaju zadaću da pomognu prilikom dijagnostike teških i rijetkih bolesti i da pacijentima pomognu pri primanju novih, pametnih terapija. Najčešće je riječ o karcinomima, rijetkim te infektivnim bolestima”, kazao je Garcia.

Adema je istakao kako je zadatak Illumine da se potencijal sekvencionisanja gena može primijeniti u svakoj zemlji i da se napravi sistem koji će regulisati finansiranja takvih procedura.

“Illumina je ponosna što može sarađivati sa partnerima kao što je ALEA, koja može  implementirati najsavremenije tehnologije i ponuditi usluge na najvišem nivou. To znači da pacijenti iz BiH, ali i iz cijelog regiona, imaju dostupan ovaj nivo zdravstvene zaštite kao i u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu”, kazao je Adema.

Direktor AGC-a dr sci Rijad Konjhodžić istakao je kako se u ovoj ustanovi radi sekvencioniranje kompletnog egzoma, prenatalna neinvazivna dijagnostika, kao i profiliranje tumora na više hiljada gena i to prema najvišim svjetskim standardima.

“Želim čestitati svom timu koji je prošao rigoroznu selekciju, treninge i certificiranje. Taj put je trajao dvije godine i ponosni smo što danas možemo parirati najvećim svjetskim centrima”, kazao je dr Konjhodžić.

ljepotaizdravlje.ba / PROMO

PROMO