Božićni panj – čokoladni klasik prazničnog stola

by | 30 Decembra, 2019

Sastojci:
Za biskvit
6 jaja
7 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kesiica vanilin-šećera
100 ml mlijeka
100 ml ulja
Za ganache
400 g tamne čokolade
400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za ganache kremu zagrijati slatko vrhnje do tačke vrenja, dodati čokoladu (komdiće) pa je uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Miješati tako dugo dok masa ne postane potpuno sjajna i ravnomjerno tamna. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje kako bi se krema lijepo zgusnula i kako bi postala maziva.

Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u velik pleh od rerne preko papira za pačenje i peći u zagrijanoj rerni na 175 stepeni 15 minuta.

Pečeni biskvit zajedno sa papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posutu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno sa krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi.

Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovinom ohlađene kreme, pa ga ponovo pažljivo zarolati u roladu. Sa svake strane rolade odsjeći ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kreme, ukrasiti višljuškom da bi se dobio efekat pravog drveta i ukrasiti.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.