Čokoladna torta za svaku priliku

by | 9 Marta, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
5 jaja
120 g šećera
1 kašika vanilin-šećera
malo soli
50 g brašna
50 g mljevenih badema
2 kašike gustina
30 g kakaoa
800 g crne čokolade
400 g vrhnja za kuhanje
100 g putera
4 dl ruma

Priprema:
1. Žumanjke pjenasto umutite sa 60 g šećera i vanilij-šećerom. Bjelanca ulupajte s malo soli, pa dodajte 60 g šećera i umutite u žumanca. U jaja dodajte brašno, bademe, gustin i kakao. Tijesto pecite u kalupu prečnika 24 cm, podmazanim i posutim brašnom, na 180 stepeni oko 35 minuta. Ostavite da se ohladi.
2. Izlomite čokoladu, pa zagrijte vrhnje i prelijte je preko čokolade tako da se istopi. Puter iseckajte na listiće i umješajte pjenasto u krem, pa ostavite da se ohladi.
3. Pečen biskvit dva puta horizontalno presjecite, pa svaku koru poprskajte rumom i dvije kore nafilujte sa po četvrtinom krema. Prebacite na tacnu i posljednju koru premažite ostatkom krema. Stavite u frižider da se hladi oko dva sata. Po želji, garnirajte čokoladom.

Izvor: stil.kurir.rs