Starinski recept za pravu domaću krempitu

by | 1 Oktobra, 2018

Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
3 kašike šećera
1 kesica vanilin-šećera
2 kašike ulja
3 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Krema
500 ml mlijeka
2 kašike šećera
2 kesice vanilin-šećera
5 kašika brašna
3 žumanca
Šam
3 bjelanca
2 kašike šećera

Priprema:

Biskvit: Jaja umutiti pjenasto (prvo bjelanca), pa dodati šećer i vanilin-šećer. Dodati ulje i kašikom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Peći u kalupu za torte (br. 24), obložen pek papirom. Gotovu koru ohladiti i prjeseći na pola.

Fil: 400 ml mlijeka sipati u šerpu da se kuha, žumaca umutiti sa šećerom i vanilin-šećerom. U umućena žumanca dodati ostatak mlijeka i brašno. Kada mlijeko počne da ključa, skloniti sa šporeta i sipati smjesu za žumancima. Vratiti na šporet i mutiti da se fil zgusne, zatim skloniti sa šporeta da se prohladi.

Šam: Bjelanca umutiti sa šećerom.

žU prohlađen fil lagano mikserom ili kašikom umiješati umućena belanca. Na donju koru biskvita sipati kremu, pa staviti drugu koru. Posuti sa šećerom u prahu.

Izvor: superrecepti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.