Francuski krompir

by | 30 Maja, 2013

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 200 g suhog vrata
  • 4 jajeta
  • 200 g kačkavalja
  • 70 g margarina
  • 2 pune kašike brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 40 g parmezana
  • 100 g domaće kobasice
  • mješavina začina
  • 2 kašike ulja

Priprema:

1. Krompir zajedno sa ljuskom obariti, a potom oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Jaja takođe obariti, oljuštiti i isjeći na kolutove.
3. Suhi vrat isjeći na kockice, domaću kobasicu na kolutove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
4. Posebno u šerpi otopiti margarin pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko uz neprestano miješanje dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti rendani krompir, posuti ga suhim vratom i polovinom kačkavalja.
6. Zatim preliti bešamel sosom, odozgo utisnuti kolutove jaja i kobasica te posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok sir ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana