Gastro specijalitet: Turska pita

by | 3 Decembra, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Tijesto
500 g mekog brašna tip 400
250 ml vode
so
Fil od mesa
600 g mljevene junetine
2 glavice crvenog luka
1 kašika mljevene paprike
5 kašika ulja
mješavina začina, biber
Fil od jaja
3 jajeta
100 ml neutralne pavlake
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
i još
500 g tankih kora za pitu
200 g putera

Priprema:
Tijesto
1. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, vodu i dodati malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
2. Umiješeno tijesto ostaviti da odmori 30 min.
Fil od mesa
1. Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, a zatim dodati meso, te i njega kratko propržiti.
2. Dodati mljevenu papriku i mješavinu začina po ukusu, te nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
Fil od jaja
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, neutralnu pavlaku, mlijeko, prašak za pecivo i dobro izmiješati.
Finalni postupak
1. Umiješeno tijesto podijeliti na 16 jufki. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati otopljenim puterom.
2. Posebno naslagati osam razvučenih, premazanih jufki jednu na drugu, posljednju ne premazivati puterom, i odozgo istanjiti malo oklagijom kako bi se dobila prva kora. Na isti način od preostalih osam jufki pripremiti još jednu koru.
3. Okruglu tepsiju nauljiti te dno i bočne stranice obložiti domaćom korom, a krajeve izvrnuti napolje. Odozgo poprskati sa malo putera, naneti kupovnu koru i malo je izgužvati. Poprskati otopljenim puterom i posuti sa malo mesnog fila. Zatim opet naneti kupovnu koru, poprskati sa malo otopljenog putera i naneti malo fila od jaja.
4. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal. Završiti sa drugom domaćom korom, krajeve slijepiti i uviti ka unutra. Pitu premazati puterom i peći u zagrijanoj rereni na 250ºC dok ne porumeni.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.