Krem supa od patlidžana i sezonskog povrća

by | 21 Maja, 2019

Sastojci:

50 g maslaca/margarina
2 veća patlidžana, oguljena, sječena na kockice
2 krompira sječena na kockice
1 mrkva seječena na kockice
100 g celera
1 crveni luk
50 g svježeg lista peršuna
600 ml bujona od povrća
100 ml vrhnja za kuhanje
sol i biber

Priprema:

U duboki lonac dodajte maslac i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte luk i celer i kratko pržite. Dodajte patlidžan, kruompir i mrkvu. Promiješajte. Dodajte bujon od povrća, posolite i dodajte biber po ukusu. Pustite neka se kuha 20-25 minuta, dok krompir ne postane mekan. Dodajte peršun.

Sklonite s vatre i usitnite supu štapnim mikserom. Vratite supu na laganu vatru i pustite da prokuha. Kada je prokuhala, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte.

Kuhajte još pet minuta. Probajte supu i ako je potrebno dodajte soli ili bibera.

Poslužite s prženim tost hljebom.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.