Račići u umaku od sira

by | 17 Juna, 2014

Clipboard124

Sastojci:

  • 400 g očišćenih rakova
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1/2 veze peršuna
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 100 g buđavog sira
  • 100 g trapista
  • 150 g krem sira
  • 40 g parmezana
  • 2 dl neutralne pavlake
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 400 g tjestenine u obliku mašnica
  • mješavina začina, biber

Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice, bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
2. Na maslinovom ulju propržiti crni i bijeli luk, a potom dodati račiće, peršun i pržiti 2 min. Sipati bijelo vino i dinstati na umjerenoj temperaturi dok tečnost napola ne uvri.
3. Zatim dodati neutralnu pavlaku, trapist, parmezan, buđavi i krem sir. Začiniti po ukusu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije fina kremasta masa.
4. Tjesteninu obariti u slanoj vodi, ocijediti je i preliti pripremljenim umakom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept