Slana torta od tikvica

by | 29 Januara, 2014

slana-torta

Sastojci:

  • 800 g mladih tikvica
  • 4 jajeta
  • 200 g brašna
  • 5 dl pavlake
  • 200 g majoneza
  • 200 g praške šunke
  • 3 mrkve
  • 3 češnja bijelog luka
  • 200 g kačkavalja
  • mješavina začina
  • so
  • ulje

Priprema:
1. Tikvice oprati i odsjeći im vrhove. Potom ih pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Listove posoliti i ostaviti da puste sok.
2. Tikvice ocijediti i uvaljati u brašno pa u umućena jaja. Kratko ih pržiti na vrelom ulju najprije s jedne a zatim i s druge strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da se upije suvišna masnoća.
3. Mrkve oguliti i obariti u slanoj vodi pa ih ocijediti od suvišne tečnosti i izrendati na krupno rende. Bijeli luk ispasirati.
4. Posebno umutiti majonez i pavlaku, dodati bijeli luk i mrkvu te promiješati.
5. Na odgovarajuću tacnu složiti red pohovanih tikvica, premazati ih filom od pavlake i posuti sjeckanom praškom šunkom. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, a završiti tikvicama.
6. Oblikovanu tortu premazati preostalim filom i posuti rendanim kačkavaljem. Ostaviti u frižideru da se stegne a zatim je isjeći na kocke.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept