Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice oprati i odsjeći im vrhove. Potom ih pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Listove posoliti i ostaviti da puste sok.
2. Tikvice ocijediti i uvaljati u brašno pa u umućena jaja. Kratko ih pržiti na vrelom ulju najprije s jedne a zatim i s druge strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da se upije suvišna masnoća.
3. Mrkve oguliti i obariti u slanoj vodi pa ih ocijediti od suvišne tečnosti i izrendati na krupno rende. Bijeli luk ispasirati.
4. Posebno umutiti majonez i pavlaku, dodati bijeli luk i mrkvu te promiješati.
5. Na odgovarajuću tacnu složiti red pohovanih tikvica, premazati ih filom od pavlake i posuti sjeckanom praškom šunkom. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, a završiti tikvicama.
6. Oblikovanu tortu premazati preostalim filom i posuti rendanim kačkavaljem. Ostaviti u frižideru da se stegne a zatim je isjeći na kocke.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept