Kada pretjerate s vježbanjem – potreban je odmor!

by | 19 Oktobra, 2021
Kada pretjerate s vjezbanjem

Kada pretjerate s vježbanjem – potreban vam je odmor! To će vam savjetovati svaki fitness stručnjak, ali kako da prepoznate da ste pretjerali?

Fitness je stvar zdravlja, a nije prolazni trend. Zaista, sada smo sa svih strana bombardovani savjetima za vježbanje i čini se kako su treninzi svakog dana najzdravija stvar na svijetu. Ipak, nije to baš tako! Naravno, poželjno je vježbati, ali ne do tačke isrcpljivanja…

Kada pretjerate s vježbanjem primijetićete ako…

… ste neprestano žedni

Ako ste žedni i nakon što ste popili vode, velike su šanse da pretjerujete u vježbanju. Ako trenirate svakodnevno, neprestano se razbijaju mišići kako bi se oslobodila energija. To dovodi i do dehidracije tijela, zbog čega vam je potrebno više vode.

Pročitajte i… Savjeti za zabavan trening na traci

… često mijanjate raspoloženje

Nije nikakva tajna da se vježbanjem oslobađa endorfin koji poboljšava raspoloženje i čini vas sretnim. No, pretjerano vježbanje može imati i obrnut efekat.

Vježbanje može da utiče na hormone stresa. Rezultat toga je hormonski disbalans, a samim tim i česte promjene raspoloženja i nervoza.

Pročitajte i… Šta znače glabobolja i slabost poslije treninga?

… imate probleme sa spavanjem

Problemi sa spavanjem mogu da budu rezultat previše vježbanja jer se organizam pretjerano napreže kako bi osigurao dovoljno energije za tijelo. Sve to može biti uzrok osjećaja nemira zbog kojeg duže vremena ne možete zaspati.

Sve ovo su znakovi da previše trenirate i da bi trebalo da usporite…

ljepotaizdravlje.ba

StockSnap / 27555 images via Pixabay