Kako pomoći djetetu da se pravilno razvije?

by | 20 Oktobra, 2021
kako pomoci djetetu da se pravilno razvije

Kako pomoći djetetu da se pravilno razvije – pitanje je koje muči mnogo roditelja. Mi smo potražili odgovor stručnjaka; čitajte o tome u nastavku…

Adnan Maljević, magistar kineziologije i certifikovani ekspert za funkcionalno kretanje i trening podsjeća da se period odrastanja djece intenzivira tokom 12, 13. ili 14. godine života.

Kako pomoći djetetu da se pravilno razvije?

“U vrlo kratkom periodu, djeca znatno dobijaju na visini, zbog čega se, ako taj razvoj nije praćen kvalitetnim vježbanjem i jačanjem mišića, kod djece mogu javiti problemi u razvoju mišićno-koštanih struktura. Kod neke djece se to manifestuje u predjelu koljena, pa se često pominje tzv. skakačko koljeno ili Osgood Schlatter ili slično”, kaže Maljević.

Kod druge djece, međutim, mogu se pojaviti određeni funkcionalni deformiteti kičmenog stuba, u vidu S- ili C-skolioze.

“Nerijetko, djeca poprimaju tzv. kifotično držanje, koje podrazumijeva pogrbljenost u grudnom dijelu kičme”, upozorava on.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PFHSC (@team_pfhsc)

Reagujte na vrijeme!

Navedeni problemi, ako ih se ne tretira na vrijeme i na odgovarajući način, mogu imati dugoročne posljedice na kretanje mlade osobe, a time i na obrasce disanja i fiziološke procese u tijelu.

Najbolji način kako pomoći djetetu da se pravilno ravzije jeste da, najprije, izbjegnete da se dijete do svoje dvanaeste godine, bavi samo jednim sportom. Osim toga, u ranoj fazi razvoja, izložite svoje dijete kvalitetnom režimu vježbanja, usmjerenog na jačanje mišićno-koštanih struktura, najmanje tri puta sedmično.

Pročitajte i… Vježbe koje će vam podići nivo energije

PFHSC savjeti za trening snage kod djece

#1 Provjeri – pa povjeri

Trening djece je složen transformacioni proces, koji može pozitivno ili negativno uticati na psihofizički razvoj djeteta. Trener vašeg djeteta trebalo bi da ima potrebno znanje, neophodno da omogući optimalan razvoj vašeg djeteta. Treneri imaju jednu divnu zajedničku karakteristiku: svi žele da djeca budu zdrava. Istovremeno, treneri se u jednoj stvari razlikuju: nemaju svi isto znanje. Porazgovarajte s trenerom, provjerite da li, pored dobronamjernosti, trener vašeg djeteta ima i potrebno znanje, pa tek onda povjerite svoje dijete.

#2 Testiraj – ne nagađaj

Insistirajte kod trenera na redovnom testiranju djece. Djeca se brzo i intenzivno razvijaju u djetinjstvu i adolescenciji, pa je testiranje potrebno raditi najmanje dva puta godišnje, a po mogućnosti i tri puta, kako bi trenažni proces mogao biti prilagođen.

Pročitajte i… Koliko je dovoljno trenirati?

#3 Dijete je vaše – čuvajte ga

Osigurajte da vaše dijete učestvuje u strukturiranim fizičkim aktivnostima. Trening snage mora biti sastavni dio vježbanja, ukoliko želimo da dijete bude zdravo. Treningom snage jačamo mišiće i kosti i utičemo na optimalno držanje prilikom ležanja, sjedenja, stajanja i kretanja. S obzirom na specifičnost i individualnost u razvoju svakog djeteta, trening usmjeren na razvoj vašeg djeteta mora biti individualizovan, prilagođen vašem djetetu.

Odgovora:  … mr sc. (kin.) Adnan Maljević,
certifikovani ekspert za funkcionalno kretanje i trening
IG: @maljevic_adnan_kinez @team_pfhsc

ljepotaizdravlje.ba

mohamed_hassan / 5382 images via Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.