HPV i prevencija raka grlića materice – ko je sve u riziku i kako ga na vrijeme otkriti?

by | 26 Januara, 2024

U organizaciji Zavoda za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost Mehmedbašić i genetičkog savjetovališta GENETIKA u Sarajevu je održan simpozij na temu Stop karcinomu grlića materice: prevencije i perspektive

Povodom mjeseca borbe protiv ovog karcinoma, Zavod Mehmedbašić sa domaćinom profesorom dr. Senadom Mehmedbašićem  ugostio je mr. sci. dr. med. Enisa Hasanovića, Ministra zdravlja kantona Sarajevo, Prof. dr. genetike Ahmeta Uldaga, kao i stručnjake iz oblasti reproduktivnog zdravlja žena: dr. Mirzu Mehića, dr. Eldara Mehmedbašića i M.Sc Anelu Zorlak, genetičara.

Predavači su tokom simpozija prezentovali statističke podatke vezane za incidencu oboljevanja od karcinoma grlića materice u Kantonu Sarajevo, i u našoj državi, te su uporedili podatke sa  istim u zemljama EU, SAD itd.

Fokus izlaganja je bio na specifičnim tipovima visokorižičnih HPV sojeva, koji su dominantni u našem podneblju.

Tokom predavanja je naglašen značaj za:

  1. Primarne prevencije nastanka karcinoma grlića materice ( vakcinacija protiv HPV-a)
  2. Sekundarne prevencije odnosno, vođena je polemika o modalitetima primarnog probira na nastanak premalignih promjena na grliću ( PAPA test vs. PAPA test+ HPV genotipizacija) i
  3. Tercijarne prevencije, a to je liječenje premalignih promjena na grliću materice LEETZ konizacijom.

Također je bilo govora o genetskom i molekularnom aspektu HPV virusa i molekularnom aspektu samog karcinoma grlića. Razgovarano je o perspektivama  liječenja malignih promjena na grliću ‘’pametnim lijekovima’’, na osnovu spoznaja o genetskim i molekularnim karakteristikama samog karcinoma.

Posljednja tema simpozija je bila vezana za trenutne slabosti na svim nivoima organizacije (kantonalni, federalni, i državni nivo) primarne, sekundarne, tercijarne prevencije nastanka karcinoma grlića materice.

Predloženi su koraci, po ugledu na zemlje okruženja ( Hrvatska, Slovenija), kao što je potreba da se formira jedinstveni registar pacijenata sa HPV infekcijom, sa promjenama na grliću materice, pacijentica koje su operativno tretirane ili se liječe zbog malignih bolesti grlića materice.

Sistemska vakcinacija djece protiv HPV-a, edukacija u osnovnim i srednjim školama o mogućnostima preveniranja nastanka bolesti. Karcinom grlića materice je treći po pojavnosti u populaciji žena.

Najčešći uzrok karcinoma grlića materice su viokorizični tipovi humanog papiloma virusa (HPV). U našem geograskom području, najzastupljeniji sojevi viokorizičnih tipova HPV virusa su 16,31.51…

Cilj simpozija i predavanja je podizanje svijesti o važnosti prevencije ovog karcinoma, vakcinisanja protiv HPV-a, kao i redovnog obavljanja ginekoloških pregleda, RANOG testiranja na prisustvo HPV-a i PAPA testova. Govornici su skrenuli pažnju na važnost vakcinacije djevojčica i dječaka dobi od 11 do 26 godina protiv HPV virusa, uzročnika karcinoma grlića materice, kao i testiranja spolno aktivnih osoba na HPV virus, u sklopu sekundarne prevencije nastanka ove opake bolesti.

Izuzetno nas raduje da su posjetioci simpozija imali aktivnu ulogu u promišljanjima o tome koje konkretne korake poduzeti kako bi se prevencija karcinoma grlića materice provodila organizovano.

Naša poruka je da je ovo samo mali korak u misiji da se generalna svijest javnosti podigne tako da svaka osoba, bez obzira na spol zna važnost brige o svom reproduktivnom zdravlju i prevenciji, koja je itekako moguća.

Karcinom grlića materice se može i mora izbjeći blagovremenom zaštitom i redovnim pregledima. Vakcinacija protiv HPV-a, testiranje na prisustvo HPV-a i PAPA test obezbjeđuju da ostanete zdravi, istakao je dr. Eldar Mehmedbašić

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.