Izdvajamo pet razloga zašto se zimi isplati krenuti u šetnju

by | 24 Decembra, 2023

Svježi zrak i kretanje, a možda i malo sunca, korisni su za zdravlje i raspoloženje

Iako nam hladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod dekice, prednosti zimskog hodanja, i za mentalno i za fizičko zdravlje, tolike su da ćete nakon čitanja ovog teksta poneko popodne na kauču, nadamo se, zamijeniti šetnjom u kojoj vas neće spriječiti niske temperature. U nastavku smo izdvojili pet razloga koji će vas motivirati za šetnju po snijegu.

Za početak – na sebe odjenite nekoliko slojeva odjeće kako biste se mogli prilagođavati trenucima u kojima se zagrijete ili ohladite. Bilo bi dobro i da gornji sloj odjeće bude otporan na vodu i vjetar, kao i da imate reflektirajući prsluk, posebno ako će vaše hodanje ući u noć.

Ne zaboravite rukavice, ako je potrebno na ruke stavite i dva para kako bi vam ruke bile na toplom, a glavu pokrijte kapom, a lice i vrat ogrnite šalom. Pobrinite se i da je vaša obuća za zimske šetnje topla, vodootporna te da se ne kliže jer led zimi nije rijetkost.

#1 Dizanje s kauča

Hodanje je jeftino i lako. Te dvije stvari neka vam budu prvi poticaj da njime zamijenite popodnevno ležanje na kauču. Još bolji poticaj da se bacite na hodanje jest činjenica da su i znanstvenici uvidjeli čitav niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično, koja može biti umjerena ili jača, ovisno o vašim mogućnostima.

S druge strane, sjedilački način života koji uključuje kauč sa sobom nosi čitav niz negativnih posljedica. Manjak aktivnosti između ostalog povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabjela cirkulacija, pretilost, gubitak mišićne mase, problemi s leđima…

#2  Sagorijevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše tijelo napornije radi da ostane zagrijano. Vrijeme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorijevanje kalorija i do 30 posto. Prije nego izađete u šetnju na niskim temperaturama bitna je dobra priprema.

#3  Stvaranje zdrave navike

Dok ćete od vježbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike – jer dok šetate, vi istovremeno uživate u prekrasnoj prirodi i svježem zraku. I dok uživate u pogledu, broj prijeđenih koraka i potrošenih kalorija samo raste. Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko ste vremena aktivni i koliko ste koraka prešli jer kada imate uvid u rezultate, porast će vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ta zdrava aktivnost postati vaša navika i dio rutine.

#4  Duži život

Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prijevremenu smrt. Pokazala je to studija provedena na Sveučilištu Cambridge koja je obuhvatila 334 hiljade odraslih Europljana. Dovoljno je i skromno povećanje tjelesne aktivnosti da poboljšate zdravlje i produljite život.

#5  Pomaže u borbi s depresijom

Nakon blagdanskog blještavila kod mnogih ljudi javlja se zimska depresija, a jedan od načina borbe s njom jest i hodanje.

Naime, u slučaju depresije preporučuje se što više vremena provoditi na otvorenom. Ako ste među onima koji su nakon blagdana potpuno potonuli, neka dio vašeg života postanu šetnje, po mogućnosti na lijepim lokacijama, u prirodi, što će biti dodatni plus.

ljepotaizdravlje.ba

Sam Edwards /OJO Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.