Kad stignu nenajavljeni gosti: 3 ideje za deserte gotove za čas

by | 3 Februara, 2024

Vikend označava druženje s porodicom i prijateljima, a nijedno druženje ne može proći bez ukusnih zalogaja

Uz omiljene slane delicije, na svakom druženju mora postojati barem jedan desert. Kad imamo vremena, volimo proučavati razne recepte za torte i kolače, no ponekad se dogodi da gosti nenajavljeno stignu. Priprema je tada ograničena na brze, jednostavne slastice koje su gotove u tren oka.

Ako vam nedostaje inspiracije šta pripremiti u takvim slučajevima, donosimo 3 ideje za deserte koje su kreirali bh. blogeri Zerina Suyabatmaz, Sumeja Suljić Mujkanović i Harry Cooper. Ove recpte ćete pripremiti za čas, a u kojima ćete i vi i vaši gosti uživati.

#1 Zapečeni sutlijaš

Ovaj desert prolazi uvijek, i kad ste najsitiji. Ova zapečena potiče sa sjevera Turske, zato se uz nju uvijek služe zapečeni lješnjaci koji rastu u tom dijelu države.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zerina Suyabatmaz (@zerinasuyabatmaz)


Sastojci :

  • 1 šoljica riže Baldo zrna
    1 l mlijeka
    1 čaša vode
    1 kašičica arome vanilije
    1 čaša šećera ( ja stavim pola)
    2 kašike gustina
    1 žumance
    Lješnik, pistacije i cimet za dekoraciju

Priprema:

Prethodno dobro opranu rižu obarimo (1 čaša vode) zatim joj dodamo skoro litar mlijeka, tek kada mlijeko počne ključati dodajemo šećer i vaniliju. U odvojenoj posudi mutimo žumance, gustin i preostalo malo mlijeka. Kako smjesa ne bi imala grudvice u hladnu smjesu polako dodajemo ključalo mlijeko te miješamo sve zajedno. Vatrostane zdjelice redamo u dublju tepsiju, te ih punimo sutlijom. Na kraju u tepsiju dodajemo vode dovoljno da pređe polovinu zdjelica. Pečemo 15-20 min u rerni zagrijanoj na 200°.

#2 Cheesecake sa pistacijama

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hajrudin Šišić ( Harry Cooper ) (@harrycoop.er)

Sastojci za 4 porcije: ⁣

  • 150 g mljevenog keksa ⁣
    250 g mascarpone sira ⁣
    200 g pistacija ⁣
    200 ml vrhnja za kreme ⁣
    Malo meda ⁣
    Aroma vanilije ⁣

Priprema: ⁣

Mljeveni keks izmiješati sa otprilike 50 g ustinjenih pistacija ( opcionalno dodati i istopljeni puter, mada i nije potreban kad se servira u čaši). U dubokoj posudi izmiješati mascarpone sir, vrhnje za kreme, aromu vanilije i opcionalno malo meda ili šećera. U dekorativnim čašama staviti sloj mješavine keksa i pistacija, te sloj kreme. Na vrh staviti malo mljevenog keksa, te pistacije. Na kraju dodati malo meda. Ostaviti u frižideru na 30 min i spremno je za serviranje.

#3 Desert u čaši sa napolitankama

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sumeja Suljić Mujkanović💫 (@sumeja__m)

100 ml slatkog vrhnja i 200 g mliječne čokolade rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
400 ml mlijeka i 100 ml slatkog vrhnja staviti da prokuha, u jednoj zdjelici pripremiti: 1 puding od vanilije, 5 kašika smeđeg šećera i dodati par kašika mlijeka. U skuhan puding dodati 2 kašike kiselog vrhnja. Izmrviti oko 100g napolitanki.
Redati: fil od čokolade-fil od vanilije, izmrvljene napolitanke, fil od vanilije – fil od čokolade.

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.