Kako sjemenke bundeve pomažu boljem snu
Otkrijte kako sjemenke bundeve pomažu boljem snu i regulisanju melatonin uz jednostavne savjete za bolji odmor Imate problema sa uspavljivanjem u ...
Uz omiljene slane delicije, na svakom druženju mora postojati barem jedan desert. Kad imamo vremena, volimo proučavati razne recepte za torte i kolače, no ponekad se dogodi da gosti nenajavljeno stignu. Priprema je tada ograničena na brze, jednostavne slastice koje su gotove u tren oka.
Ako vam nedostaje inspiracije šta pripremiti u takvim slučajevima, donosimo 3 ideje za deserte koje su kreirali bh. blogeri Zerina Suyabatmaz, Sumeja Suljić Mujkanović i Harry Cooper. Ove recpte ćete pripremiti za čas, a u kojima ćete i vi i vaši gosti uživati.
Ovaj desert prolazi uvijek, i kad ste najsitiji. Ova zapečena potiče sa sjevera Turske, zato se uz nju uvijek služe zapečeni lješnjaci koji rastu u tom dijelu države.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci :
Priprema:
Prethodno dobro opranu rižu obarimo (1 čaša vode) zatim joj dodamo skoro litar mlijeka, tek kada mlijeko počne ključati dodajemo šećer i vaniliju. U odvojenoj posudi mutimo žumance, gustin i preostalo malo mlijeka. Kako smjesa ne bi imala grudvice u hladnu smjesu polako dodajemo ključalo mlijeko te miješamo sve zajedno. Vatrostane zdjelice redamo u dublju tepsiju, te ih punimo sutlijom. Na kraju u tepsiju dodajemo vode dovoljno da pređe polovinu zdjelica. Pečemo 15-20 min u rerni zagrijanoj na 200°.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci za 4 porcije:
Priprema:
Mljeveni keks izmiješati sa otprilike 50 g ustinjenih pistacija ( opcionalno dodati i istopljeni puter, mada i nije potreban kad se servira u čaši). U dubokoj posudi izmiješati mascarpone sir, vrhnje za kreme, aromu vanilije i opcionalno malo meda ili šećera. U dekorativnim čašama staviti sloj mješavine keksa i pistacija, te sloj kreme. Na vrh staviti malo mljevenog keksa, te pistacije. Na kraju dodati malo meda. Ostaviti u frižideru na 30 min i spremno je za serviranje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
100 ml slatkog vrhnja i 200 g mliječne čokolade rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
400 ml mlijeka i 100 ml slatkog vrhnja staviti da prokuha, u jednoj zdjelici pripremiti: 1 puding od vanilije, 5 kašika smeđeg šećera i dodati par kašika mlijeka. U skuhan puding dodati 2 kašike kiselog vrhnja. Izmrviti oko 100g napolitanki.
Redati: fil od čokolade-fil od vanilije, izmrvljene napolitanke, fil od vanilije – fil od čokolade.