Evo kako očistiti četkicu za zube

by | 16 Novembra, 2021
Kako očistiti četkicu za zube

Mislite da je ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno da ona bude čista? Pa, niste u pravu, stručnjaci za oralnu higijenu tvrde drugačije. Evo kako očistiti četkicu za zube…

“U ustima je mnogo bakterija, dobrih i loših. Četkica za zube je drugačije okruženje i može da podstakne rast loših bakterija, ako o njoj ne brinete pravilno”, objašnjava  Mark B. Desrosiers, profesor na Stomatološkom fakultetu u Bostonu i endodont.

Četkica za zube može sadržavati bakterije iz usta koje će se razmnožavati ako četica nije dezinfikovana. Strulnjaci zato preporučuju uklanjanje nakupina zubne paste pomoću otopine sapuna i tople vode.

Srećom, čišćenje četkice za zube nije veliki napor. Svake dvije sedmice očistite juejednostavnom metodom kako biste se riješili bakterija koje se na njoj nalaze.

Evo kako očistiti četkicu za zube…

Ručno:

Bez obzira na to kakvu četkicu imate, čišćenje se mora napraviti temeljno. Stručnjaci preporučuju uklanjanje nakupine zubne paste s ručke četkice pomoću otopine sapuna i tople vode.

Pročitajte i… Kako oralna higijena utiče na zdravlje čitavog tijela?

Zatim glavu četkicu potopite u čašu hidrogena na najmanje 15 minuta. To pomaže u uklanjanju ostatka zubne paste, ali i bakterija. Ali, ako nemate hidrogen, možete upotrijebiti i antibakterijsku vodicu za usta.

Nakon toga, četkicu dobro isperite toplom vodom te prstima istrljajte glavu kako biste se riješili ostataka hidrogena. Nakon čišćenja, ostavite da se četkica potpuno osuši prije ponovno korištenja.

U mašini za suđe

Desrosiers kaže da je najbolji način čišćenja četkice za zube stavljanje u mašinu za suđe kao što biste to učinili s vašim priborom za jelo. Ovaj pristup funkcioniše s ručnim plastičnim četkicama, ali drvo, bambus i električne četkice za zube bile bi prikladnije za ručno pranje.

Kako održavati čistoću četkice?

Nakon što detaljno očistite četkicu, nastavite je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a zatim je spremite uspravno u otvorenu posudu kako bi se mogla osušiti na vazduhu.

Istraživanja pokazuju da toplo, vlažno okruženje može uzrokovati rast mikroorganizama na četkicama, pa ih treba držati na što hladnijem i suhom mjestu.

Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Uz to, četkice mijenjate barem svaka tri mjeseca ili kada se dlačice deformišu, piše mbg.

ljepotaizdravlje.ba

sergeyryzhov / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.