Proteinska vakcina protiv koronavirusa – o čemu je riječ?

by | 22 Marta, 2022
proteinska vakcina protiv koronavirusa

Proteinska vakcina protiv koronavirusa, američke kompanije Novavax već je počela da se koristi, a evo o čemu je riječ. 

Proteinska vakcina Nuvaxovid, američke kompanije Novavax, namijenjena je starijima od 18 godina. Kao njenu prednost stručnjaci ističu da ona ne sadrži genetski materijal te da je riječ o pročišćenom proteinu. Nakon njegovog ubrizgavanja tijelo stvara antitijela i imunitet.

Primjenjuje se u dvije doze, ubrizgavanjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri sedmice između doza. Vakcina sadrži spajk odnosno šiljak protein virusa SARS-CoV-2 (tzv. proteinska vakcina).

Proteinska vakcina protiv koronavirusa

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila  je u ovu vakcinu u decembru  prošle godine. U  kliničkim ispitivanjima pokazala je 90% djelotvornosti protiv raznih varijanti koronavirusa.

Ova vakcina bi mogla da bude alternativa za one koji su skeptični prema do sada odobrenim vakcinama u EU – jer je zasnovana na drugoj tehnologiji: nije ni mRNA vakcina kao što su BioNTech-Pfizer i Moderna, niti vektorska vakcina kao što su AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Pročitajte i… Zašto vakcinu primamo u mišić nadlaktice?

Prema Institutu Paul Erlih, Novavax se sastoji od čestica sličnih virusu koje sadrže spajk protein korona virusa. Telo prepoznaje proteine kao strane i imuni sistem se aktivira – formiraju se specifična antitijela i T-ćelije. To znači da je organizam bolje pripremljen ukoliko dođe do infekcije.

Izvori: ljepotaizdravlje.hrdw.com

ljepotaizdravlje.ba

whitesession via Pixabay