Recept za cheesecake s jabukama kojem nećete moći odoljeti

by | 12 Januara, 2024

Cheesecake može se napraviti na više načina te zbog svoje prilagodljivosti važi za jednu od najpopularnijih poslastica tokom svih godišnjih doba

S obzirom na to da ovom kolaču ne možemo odoljeti, pronašli smo verziju koja će svaku prostoriju vaše kuće ispuniti neodoljivim mirisom, i to zahvaljujući specijalnim sastojcima – jabukama i, naravno, malo cimeta.

Sastojci

1. Kora

  • 300 g mljevenih keksa
  • 150 g otopljenog maslaca

2. Smjesa za posipanje

  • 55 g otopljenog maslaca
  • 50 g brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 20 g zobenih pahuljica

3. Preljev od jabuka

  • tri jabuke
  • 50 g smeđeg šećera
  • kašičica cimeta
  • dvije kašičice kukuruznog škroba

4. Bijela krema

  • 690 g krem sira
  • 75 g šećera
  • 100 g grčkog jogurta
  • dvije kašičice ekstrakta vanile
  • pola kašičice cimeta
  • malo mljevenog đumbira
  • malo muškatnog oraščića
  • tri jaja

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli gail ng ✿ baking & desserts (@teakandthyme)

Priprema

Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac sve dok ne nastane kompaktna smjesa. Ona će vam poslužiti kao podloga, odnosno kora na koju ćete potom slagati ostale slojeve. Sve što je potrebno je da je rasporedite ravnomjerno u kalup kružnog oblika koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. A dok pripremate ostatak slojeva za cheesecake, koru ostavite u frižideru.

Smjesu koju ćete staviti na vrh cheesecakea, dobit ćete tako što ćete u zdjeli sjediniti otopljeni maslac, brašno, smeđi šećer i zobene pahuljice. Nakon toga, pripremite preljev od jabuka tako što ćete jabuke koje ste prethodno narezali, pomiješati sa smeđim šećerom, cimetom i kukuruznim škrobom. To učinite na vatri srednje jačine, sve dok ne nastane tekstura nalik na džem.

Na kraju, pripremite bijelu kremu. Sjedinite krem sir, šećer, grčki jogurt, ekstrakt vanile, cimet, kao i malo đumbira i muškatnog oraščića. Izmiješajte sastojke dok ne nastane krema, a potom dodajte tri jaja. Dodajte jedno po jedno, uz konstantno miješanje između svakog dodavanja.

Na ohlađenu koru stavite bijelu kremu, a na njega dodajte skuhane jabuke. Učinite to vrlo pažljivo kako kriške ne bi potonule. Naposljetku, dodatno izmrvite smjesu od smeđeg šećera i zobenih pahuljica na vrh cheesecakea. Pecite kolač na 180 °C oko sat vremena. Ostavite kolač u frižideru najmanje šest sati, ali idealno bi bilo da odstoji na hladnom preko noći.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.