Sedam vrsta sireva u kojima možete uživati bez straha za svoj struk

by | 6 Juna, 2024

Mnogi pretpostavljaju da se moraju odreći sira ako se žele hraniti zdravije. Međutim, vlasnica teretane Kim Yawitz sir jede gotovo svaki dan i potiče većinu svojih klijenata da čine isto

“Sir može biti izvrstan izvor proteina, zdravih masnoća, kalcija, vitamina D i B, a u nekim slučajevima i probiotika. Neke studije pokazale su da jedenje sira može čak smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara”, kaže.

Kada je u pitanju sir, važno je odabrati pravi. Naime, visokoprerađeni sirevi zapravo sadrže malo sira i puno aditiva (bojila, konzervansa i emulgatora). Ovi sastojci dodaju se kako bi se produžio rok trajanja i popravila tekstura sira. Ali prerađeni sirevi znatno su manje zdravi od pravih.

“Prerađeni sir ima puno više soli nego pravi. Zato bi njegova redovita konzumacija mogla povećati izglede za visoki krvni pritisak, naročito ako je i ostatak prehrane bogat solju”, dodala je Yawitz za Men’s Health.

Sedam sireva odobravaju nutricionisti. Među njima su svježi sir, koji u jednoj šoljici osigurava nevjerojatnih 24 grama proteina i samo 183 kalorije. Slijede parmezan, kozji sir, grana padano, švicarski sir, brie, feta i mozzarella.

“Nemojte pretjerivati ni s ovim vrstama sireva. Vrlo su ukusni i lako je s njima pretjerati pogotovo ako ih grickate”, dodala je Yawitz.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images