Simptomi nedostatka vitamina A – podmukli i nemprimjetni

by | 10 Novembra, 2021
Simptomi nedostatka vitamina A

Simptomi nedostatka vitamina A poput suhe kože, noćnog sljepila i crvenila očiju, ne smijete ignorisati. Provjerite nivo ovog vitamina u krvi i reagujte na vrijeme.

Kada je u pitanju zdrav organizam i pravilno funkcionisanje cijelog tijela, vitamin A je poprilično važan faktor. On pomaže našem vidu, imunom i reproduktivnom sitemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. Uz sve to, vitamin A ima antioksidantno dejstvo, te štiti ćelije od slobodnih radikala.

Ovaj vitamin nalazi se u lososu, španatu i drugom lisnatom povrću, mlijeku i siru, žumancetu, mesu, brokuli, mrkvi, mangu, kajsijama… Preporučena dnevna doza za žene je 700 mikrograma, a za muškarce 900 mikrograma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ecogene – miho (@ecogene_aus)

A šta se dešava kada je naš organizam u deficitu s ovim vitaminom?

Simptomi manjka vitamina A

Suhe oči

Suve oči su jedan od prvih znakova deficita vitamina A. Oči su prekrivene tečnošću koja ih štiti, a kada nije dobrog kvaliteta, dolazi do suhoće.

Noćno sljepilo

U pitanju je još jedan rani simptom manjka vitamina A. Ovaj vitamin je ključan dio rodoposina, proteina koji apsorbuje svjetlost u mrežnjači. Rodoposin je neophodan prilikom noćnog vida.

Pročitajte i… Simptomi manjka vitamina B12

Zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tijela na upale i pomaže da se upala kontroliše. Kada ga nemamo u dovoljnoj količini, naše rane zarastaju mnogo sporije.

Respiratorne infekcije

Budući da nas vitamin A štiti od patogena, njegov deficit u organizmu čini nas podložnijim infekciji pluća, grla i grudi.

Suha koža

Ekcem, suha koža i druga kožna oboljenja mogu nastataki zbog manjka vitamina A. Ovaj vitamin pomaže koži da se oporavi i utiče na stvaranje novih ćelija.

Tekst originalno objavljen na www.lepotaizdravlje.rs

ljepotaizdravlje.ba

triocean / iStock via Getty images plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.