Skolioza kod djece: Kako pomoći?

by | 3 Augusta, 2022

Pitali ste nas, naši stručnjaci odgovaraju.

Moja kćerka, 14 godina, naglo je narasla i počinje da joj se krivi kičma. Vidim to i kod druge djece, pa me zanima zašto se to dešava?
Vrlo je uobičajeno, da djevojčice u uzrastu od 12 ili 13 godina narastu i preko 5 cm u toku jedne kalendarske godine. Kada dijete naglo naraste dešavaju se dvije važne promjene u organizmu, zbog kojih može nekada doći do određenih deformiteta na kičmenom stubu u vidu kifoze (pogrbljenost) ili skolioze (C ili S forma kičme). Prvi razlog je da mišići, koji pružaju podršku kičmenom stubu oslabe, jer su se, zbog toga što su narasle kosti, izdužili. Drugi je da centralni nervni sistem (čitajte mozak) treba malo više vremena da uspostavi odgovarajuću neuro-mišićnu komunikaciju u novonastaloj situaciji (dijete veće za 5 cm), ojača navedene mišiće i može da kontroliše kretanje djeteta. Neki ljekari čak kažu da kada dijete brzo naraste, to je za mozak kao da se ponovo rodilo. Sve to ima za posljedicu potrebu djeteta da se „vrati” na visinu na kojoj je moglo da kontroliše svoje tijelo, pa se „prinudno” savija u predjelu kičme.

Na pregledu kod doktora, rečeno nam je da kćerka (15 godina) ima funkcionalnu skoliozu. O kakvoj se skoliozi radi, i da li ju je moguće korigovati?
Za razliku od strukturalne skolioze, koju karakteriše strukturalna promjena kičmenog stuba, u smislu da je došlo do rotacije i/ili deformiteta kičmenih pršljenova, funkcionalna skolioza predstavlja zakrivljenost kičmenog stuba, samo u jednoj ravni. Može nastati kao rezultat većeg broja faktora. Na primjer, nesinhronizovan rad mišića vizuelnog aparata (očiju), ili neravnomjeran rad mišića vilice (zbog toga je posebno važno da djeca jedu hranu, koja se mora žvakati), ili neodovoljna snaga mišića jezgre, ili spušten svod stopala, itd. Nadalje, za razliku od strukturalne skolioze, kod koje je osnovni zadatak držati zakrivljenost pod kontrolom, s minimalnim izgledima za poboljšanja, funkcionalnu skoliozu je moguće korigovati odgovarajućim programom vježbi/treninga, pod nadzorom edukovanih ljekara, terapeuta ili trenera. Najbolje su se u praksi pokazale vježbe po Schrott metodi u kombinaciji s individualizovanim funkcionalnim treningom.

Funkcionalna skolioza

TOP 4 savjeta za roditelje

PROVJERITE FUNKCIJU MIŠIĆA OČIJU
Oči su važan izvor informacija za našu orijentaciju u prostoru, kretanje i manipulisanje objektima. Vrlo često, međutim, zanemaruje se njihova uloga i funkcija kod djece koja imaju funkcionalnu skoliozu. Posjetite oftalmologa, zamolite da provjeri da li se oči kreću sinhronizovano.

PROVJERITE ZUBE I VILICU
Zanimljivo je da se funkcionalna skolioza često javlja kod djece kod koje zubi u vilici rastu i razvijaju se tako da postoji potreba za korektivnim intervencijama ortodonta. Ukoliko dijete počinje da razvija funkcionalnu skoliozu, posjetite stomatologa, da provjeri da li je sve sa zubima u redu.

PROVJERITE STOPALA
Stopala su temelj za naše kretanje. Osim toga, funkciju stopala određuje veliki broj kostiju, ligamenata, tetiva, mišića i nerava. Od pozicije i funkcije stopala zavisi pozicija cijelog tijela, pa time i kičmenog stuba. Ukoliko se kod djeteta pojavljuju znaci funkcionalne skolioze, posjetite ortopeda specijalistu za stopalo i skočni zglob, kako bi otklonio stopalo, kao uzrok.

ZAPOČNITE S VJEŽBANJEM
Kada ste otklonili oči, vilicu/zube i stopalo, kao moguće uzroke funkcionalne skolioze vašeg djeteta, nastojte uključiti dijete u individualizovan program vježbanja, prilagođen trenutnom stanju i mogućnostima djeteta. Adekvatno kreiran program vježbi rezultiraće izbalansiranim razvojem mišićno-koštanih struktura, što će dovesti do umanjenja ili nestanka zakrivljenosti, koja karakteriše funkcionalnu skoliozu.

Na pitanja odgovara:
Slađana Maljević, certificirana trenerica, PFHSC @team_pfhsc

 

 

ljepotaizdravlje.ba

VADIMGUZHVA VIA ISTOCK GETTY IMAGES PLUS, PRIVATNA ARHIVA