SZO: Upotrebu vakcine protiv koronavirusa ne očekujte prije sljedeće godine!

jul 23, 2020 ZDRAVLJE

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) za vanredne programe Mike Ryan je izjavio da istraživači dobro napreduju u razvoju vakcine protiv koronavirusa, od kojih se nekoliko nalazi u kasnoj fazi ispitivanja, ali je naglasio da se njihova prva upotreba ne očekuje prije početka naredne godine.

Reuters piše kako je Ryan kazao da SZO naporno radi da osigura ravnopravnu distribuciju vakcine, ali je naglasio da je u međuvremenu ključno suzbiti širenje koronavirusa.

“Dobro napredujemo. Već se nekoliko vakcina nalazi u trećoj fazi testiranja. Realno je očekivati da prva bude u upotrebi u prvom dijelu naredne godine”, naveo je Ryan.

Ipak, nijedna do sada nije bila neuspješna u pogledu sigurnosti ili sposobnosti da generiše imuni odgovor.

Dodao je da SZO radi na tome da proširi pristup potencijalnoj vakcini i pomogne da se poveća kapacitet proizvodnje.

“Moramo se ponašati fer, jer je to globalno dobro. Vakcine za ovu pandemiju nisu za bogate, nisu za siromašne – one su za sve”, kazao je Ryan.

Američka vlada će platiti 1,95 milijardi za kupovinu 100 miliona doza vakcina protiv koronavirusa koje su razvile farmaceutske kompanije Pfizer Inc. i BioNTech ukoliko se dokaže da su one sigurne i efikasne.

Ryan je upozorio i na to da treba biti oprezan prilikom ponovnog otvaranja škola sve dok prenos koronavirusa ne bude stavljen pod kontrolu.

Rasprava u SAD-u o ponovnom otvaranju škola se pojačava upravo zato što pandemija hara u većini saveznih država.

“Moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da djecu vratimo u škole, a najefikasnija stvar koju možemo uraditi je da zaustavimo bolest u našoj zajednici, jer ako je tada kontrolišete, možete onda otvoriti i škole”, poručio je Ryan.

Izvor: Reuters/Klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.