Zašto je dobro jesti kikiriki puter?

by | 27 Novembra, 2022

Možemo li jesti kikiriki puter bez grižnje savjeti? Naravno da – da

Kikiriki puter u sebi sadrži dosta zdravih nutrijenata koji su dobri po naše zdravlje.

#1 Izvor je proteina

Dvije kašike kikiriki putera su dovoljne, ako želite da ostanete zdravi i da ga umjereno jedete. Ove dvije kašike imaju oko 7g proteina. Zato je ovaj puter s hljebom dobar izbor za doručak ili užinu. Kao hrana bogata proteinima, dok ga jedete duže ćete se osjećati sitim. Ako vježbate, ova namirnica će vam odlično doći jer proteini učestvuju u izgradnji mišića, a kikiriki puter ga ima dosta.

#2 Dobar je za srce

Kikiriki puter produžava zdravlje srca. Kao i maslinovo ulje, iako ima dosta zasićenih masnih kiselina, ima i veliki procenat nezasićenih masti koje su dobre za srce i njegov rad, naravno ako se jede u normalnim količinama.

Avokado vs. maslinovo ulje – koja je razlika i koje je zdravije?

#3 Ima više kalijuma

Kikiriki puter je odličan izvor kalijuma koji uspješno smanjuje opasnost od povišenog natrijuma.

#4 Sadrži zdrave masti

Iako sadrži malo više masnoća, on pored zasićenih ima veći broj nezasićenih masnih kiselina. Ovo znači da je u stvari dobar izvor “zdravih masti”. Zdravom tijelu je potrebno dobro snadbjevanje zdravim mastima i on je kao maslinovo ulje i avokado – njihov dobar izvor.

#5 Bogat je vlaknima

Dvije kašike ovog ukusnog putera, ne samo da sadrže dosta proteina, već sadrže i 2 grama vlakna. Adekvatno uzimanje vlakana je važno za zdravo funkcionisanje tijela. Iako vlakna dobijamo i iz drugih obroka, kikiriki puterom možemo samo da dopunimo njihovo unošenje.

#6 Pun je dobrih nutrijenata

Proteini, vlakna, zdrave masti, kalijum, antioksidanti, magnezijum i još poneke nutrijente kikiriki puter sadrži. Lista dobrih stvari može samo da se nastavlja u nedogled. Jedna porcija putera sadrži 3mg vitamina E. Pored toga ima i oko 49g magnezijuma – što je odlično za građenje mišića i jačanje kostiju i malo vitamina B6. Također se u njemu može pronaći i cink koji nam jača organizam i imunitet.

 

ljepotaizdravlje.ba

victoriya89 / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.