Svjetski dan pješaka

by | 5 Oktobra, 2011
Svjetski dan pješaka je međunarodno priznat datum koji se širom svijeta slavi i obilježava 5. oktobra. Osnovni cilj mu je da upozori javnost i građane u nekoj sredini na važnost kretanja, odnosno pješačenja, za zdravlje ljudskog organizma.
Pješačenjem se umanjuju saobraćajne gužve, manje je vozila na ulicama što istovremeno znači i manju količinu izduvnih gasova koji dospijevaju u atmosferu, čime se smanjuje zagađenje vazduha i usporava globalno zagrijavanje planeta Zemlje.
 
Isto tako, zbog loših navika i načina života sve se češće pojavljuju bolesti tzv. Novog doba, a to su gojaznost, stres, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Zanimljiva je činjenica da je najbolji lijek za sve ove četiri bolesti upravo kretanje.
 
Nordijsko hodanje
Kineziolozi posebno naglašavaju  pozitivne učinke nordijskog hodanja, koje utiče na bolju pokretljivost, na stvaranje mišićne mase, na bolji rad srca, venskog sistema i pluća, smanjuje bol u leđima, utiče na raspoloženje i podiže samopouzdanje. Nordijsko hodanje je posebno pogodno za osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, dijabetes te probleme sa srcem. Jednako tako je primjereno za sve zdrave osobe koje žele da očuvaju zdravlje i da preduhitre razne bolesti. 
 
Nordijsko hodanje idealna je aktivnost jer uključuje 90% mišića, a korištenje štapova raspoređuje težinu tijela na četiri tačke, što subjektivno smanjuje osjećaj naprezanja i omogućava duže trajanje.
 
Znate li da 30 minuta hodanja poboljšava organizam?
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i srčanog udara, snižava krvni pritisak, smanjuje visoki holesterol i poboljšava stanje lipida u krvi, smanjuje masnoću u krvi, poboljšava mentalno zdravlje, poboljšava gustoću kostiju što sprečava osteoporozu, smanjuje rizik od raka debelog crijeva, smanjuje rizik od dijabetesa, kontroliše tjelesnu težinu, pomaže kod osteoartritisa, pomaže kod koordinacije pokreta i unapređuje fleksibilnost i usporava proces starenja organizma.
Dodajte tome još i crnu statistiku da se nekim oblikom rekreacije bavi tek 3 do 5 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini pa razmislite o načinu života koji vodite. Iskoristite Svjetski dan pješaka kao prvi korak (doslovno) ka boljem zdravlju i rekreaciji koja čuva vaše zdravlje, ali i um…
 
Pješake treba voljeti. Pješaci sačinjavaju veći dio čovječanstva. Više od toga – njihov bolji dio.
 
Pješaci su stvorili svijet. Oni su sagradili gradove, podigli nebodere, uveli kanalizaciju i vodovod, popločali ulice i rasvijetlili ih električnim svjetiljkama. Oni su raširili kulturu po cijelom svijetu, pronašli štampu, izmislili barut, prebacili mostove preko rijeke, odgonetnuli egipatske hijeroglife, uveli neopasnu britvu, uništili trgovinu robljem i ustanovili da se od sojinih bobica može prirediti 114 ukusnih i hranjivih jela. A kad je sve bilo gotovo, kad je naša rođena planeta dobila prilično uređen izgled, pojavili su se automobili. (Zlatno tele)
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.