Covid-19 infekcija povećava rizik od dijabetesa?

Naučnici kažu da postoji veza između ova dva oboljenja - iako je potrebno još istraživanja.

by | 24 Juna, 2021

Covid-19 je dosad pokazao da nije kao  drugi virusi, te da infekcija može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. A jedan od njih je, navodno, i dijabetes.

Veza između infekcije Covid-19 i dijabetesa

Anerički Nacionalni Institut za zdravlje (NIH) otkrio je vezu između koronavirusa i dijabetesa. Naime, Covid-19 može da utiče na rad ćelija koje proizvode insulin, što potencijalno povećava rizik od dijabetesa.

Druga istraživanja, poput onog objavljenog u magazinu “Žurnal farmakologije i terapeutike” (engl. Journal of Pharmacology and Therapeutics), takođe su pokazala vezu između infekcije Covidom- 19 i dijabetesa.

Analiza je, naime, pokazala da od broja testiranih pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, kod 14,4% njih  ijagnostikovana je i pojava dijabetesa. Zvanična statistika još uvek nije određena, ali dosadašnje studije pokazale su da je većina oboljela od dijabetesa tip 2.

Ono što je kod ovih pacijenata primijećeno jeste da je infekcija Covidom-19 uticala na proizvodnju beta ćelija pankreasa, što je dovelo do pojave šećerne bolesti.

Dalja istraživanja na ovu temu su i dalje neophodna, ali naučnici svakako upozoravaju da bi koronavirus moga da izazove dijabetes.

lepotaizdravlje.rs

Gilnature/iStock/Getty Images Plus via Getty Images