Jeste li čuli za kafu od gljiva?

Da li je ovo zdravija zamjena za "klasičnu" kafu?

by | 11 Juna, 2021

Ovaj koncept nije nov, iako su različite mješavine kafe u trendu. Prema nekim izvorima, gljive su bile zamjena za kafu u Finskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su zrna kafe bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se gljive oduvijek koriste u azijskim zemljama u kulinarske i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini).

Kada govorimo o kafi s gljivama, treba reći kako se radi o mješavini mljevenih gljiva i zrna kafe.

Uobičajene ljekovite gljive koje se koriste za pripremu ove trendovske kafe uključuju: haga gljive, reishi, kordiceps i neke druge

Kako se pravi?

Da bi se napravila kafa od gljiva, gljive se ekstrahiraju i od njih se napravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije gljive se zatim dehidriraju, melju u fini prah i miješaju u mljevena zrna kafe. To se obično radi u omjeru 1:1.

Manje kofeina

Kofein je supstanca koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kafe, zrna kakaa i listova čaja, ali se takođe dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.

Kao što je spomenuto, količina gljiva u prahu obično se kombinuje s jednakom količinom mljevenih zrna kafe. Budući da prah od gljiva ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u usporedbi s običnom kafom.

Zdravstveni benefiti

Ovakvi proizvodi još su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno postoje li pozitivni ili negativni zdravstveni efekti miješanja gljiva i zrna kafe. Sigurno je reći da, iako ljekovite gljive i kafa sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neprovjerene zdravstvene tvrdnje o prednostima kafe od gljiva.

Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se provjerili ti efekti na zdravlje.

Nedostaci?

Iako je kafa s gljivama možda uzbudljiva stvar koju biste željeli da probate, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim efektima ovakvih napitaka na ljude.

Osim toga, kafa s gljivama je skupa. Često košta dvostruko veću cijenu od uobičajene kafe, prenosi healthline.com.

Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvijek poželjno razgovarati sa svojim ljekarom, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate već neke zdravstvene probleme.

healthline.com / ordinacija.vecernji.hr

Gulsina / iStock via Getty