Osam savjeta za pripremu zdravog roštilja

by | 1 Maja, 2014

Ako roštilj pečete li na prejakoj vatri, pa meso i druga hrana zagore, dolazi do stvaranja hemikalija koje su povezane s većim rizikom nastanka određenih tumora. Stoga stručnjaci savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidansima, poput ruzmarina, jer ćete tako smanjiti ili eliminisati prisustvo štetnih materija.

priprema-rostilja-490x326

Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.

Meso koje se priprema u marinadi s ruzmarinom/majčinom dušicom uz dodatak bibera i soli; marinadi od origana, majčine dušice, bijelog luka i luka, te marinadi od origana, bosiljka, luka i peršuna, ima manje vrijednosti štetnih jedinjenja od klasično pripremljenih.

Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:

• Roštilj mora da bude čist, nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja

• Sirovo meso čuvajte u frižideru sve dok ne dođe trenutak da ga stavite na roštilj

• Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća

• Meso roštiljajte na laganoj temperaturi – koristite termometar ako ne znate da procijenite sami

• Ne dopustite da vam meso na nekim dijelovima postane crno, ako se to desi, uklonite zagorjele dijlove prije serviranja

• Prije pečenja uklonite višak masnoće kako biste smanjili rizik od zagorjevanja

• Pecite nemasno, krto meso, umjesto kobasica i hamburgera

• Da biste spriječili izgaranje – kobasice pecite na kraju

• Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krompira i patlidžana

• Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz začine, malo luka i soka od limuna

Izvor: net.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.