Kako da očistite dasku za sječenje?

by | 27 Septembra, 2019

Drveni pribor za jelo drugačije reaguje u dodiru sa hranom, pa bi ga trebalo drugačije čistiti od metalnog. To se najprije odnosi na dasku za sječenje.

Većina ljudi griješi već prilikom njene upotrebe, koristeći je za rezanje povrća i mesa, što može da dovede do pojave različitih vrsta bakterija, ako se pravilno ne opere nakon upotrebe.

Čestim ribanjem deterdžentom drvena vlakna slabe, a iz istog razloga dasku ne bi valjalo da ubacujemo ni u mašinu za pranje suđa.

Kako je onda očistiti?

Poslije korištenja detaljno je prebrišite alkoholnim sirćetom, čija kiselina vrlo uspješno ubija ešerihiju koli, salmonelu i stafilokoke.

Ako se u dasku “uvukao” miris namirnica, istrljajte je sodom bikarbonom, pa isperite alkoholnim sirćetom. Miris možete da “izbaciti” i ako dasku istrljate polovinom limuna, pa je poslije toga isperete vodom.

Na svakih nekoliko mjeseci trebalo bi još detaljnije da očistite vaše kućno pomagalo pastom koju ćete napraviti tako što ćete pomiješati po jednu kašiku sode bikarbone, soli i vode. Smjesu utrljajte u dasku, pa isperite vrelom vodom.

Izvor: novosti.rs Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.