Categories Fitness

Tabata trening najnoviji svjetski hit: Gubljenje kilograma i zatezanje tijela u rekordnom roku

Postoji savršen sklop vježbi za mršavaljenje koji zahtjeva da se angažujete samo četiri minuta dnevno. Nije šala, ozbiljni smo! Taj sklop se naziva Tabata i predstavlja trening visokog napona.

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, Tabata je više način vježbanja nego sama vježba.

Za dvadeset sekundi jakog treninga sa odmorima od po 10 sekundi, uz pomoć ove vrste treninga možete za svega četiri minuta sagorjeti svaku kaloriju viška u tijelu.

Doktor Izumi Tabata čovjek je koji je osmislio ovaj trenig prema kome vježbaju i svjetski sportisti.

Dugi niz godina ovaj način treniranja je testiran da bi se došlo do sada potvrđenog rezultata da uz pomoć ovakvog načina vježbanja možte izuzetno brzo skinuti višak kilograma.

Što se tiče samih vježbi tu je izbor na vama: možete jedan dan da radite sklekove u kombinaciji sa čučnjevima, drugi dan da radite trbušnjake kombinujući ih sa trčanjem u mjestu, s tim da pratite tempo od 20 sekundi interzivnog vježbanja, zatim 10 sekundi laganog treninga.

Tabata trening garantuje: zdravo mršavljenje, definisanje mišića cijelog tijela, smanjenje krvnog pritiska, oslobađanje od stresa.

Trening je osmišljen tako da ga može praktikovati i profesionalni sportista i amater. Za vježbanje u teretani, ali i kod kuće.

Bitno je samo da svaki dan vježbate četiri minuta po savjetima doktora Tabate.

IZVOR: ELLE.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *