Categories Ljubav

Otkriće: Solo gen utiče na ljubavnu sreću?

Oprez! Švedski naučnici otkrili su novi razlog za prekid veze – nalazi se u našem DNK! Istraživali su nasljedni materijal više od 1800 parova u braku te onih koji su s partnerom više od pet godina u vezi. Rezultat: ko ima takozvani solo gen proizvodi manje hormona ljubavi, oksitocina – pa te osobe imaju manju potrebu da se vežu za nekoga.

Dakle, istraživanje je pokazalo da žene koje imaju taj gen rjeđe izgovaraju sudbonosno DA od onih koje nemaju solo gen. Naravno, naučnici su imali velikih problema pri izučavanju tog hormona, ali ipak tvrde da žene koje proizvode manje oksitocina imaju manju želju i potrebu za stalnom vezom.

Do tog su rezultata došli istražujući žene koje imaju solo gen, a u braku su ili dugotrajnoj vezi. Pola ispitanica imalo je ozbiljnih problema, a velik broj bio je pred razvodom (za razliku od onih koje taj gen nemaju).

Je li onda zaista istinita izjava: “Ja jednostavno nisam za ozbiljnu vezu?” Uprkos rezultatima istraživanja i otkriću solo gena, mnogi sumnjaju da isključivo biologija može pomrsiti ljubavnu sreću. Kako god, sada solo gen može biti dobar izgovor!

Izvor: cosmopolitan.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *