Tajna uspješne veze je u ove 2 riječi – koliko često ih izgovarate?

by | 31 Augusta, 2022

Kada smo na početku ljubavne veze, od silnog zanosa i leptirića u stomaku ne primijećujemo ništa drugo. No, kako vrijeme prolazi, sličnosti i razlike, koje su i presudne za opstanak veze, izlaze na površinu.

Stručnjaci za veze tvrde da postoji kratka i efektna rečenica koja može da spasi svaku vezu, odnosno brak od raskida i razvoda.

Glasi: „Hvala ti.“

Zahvalnost je dar koji dajemo drugima i koji nas ništa ne košta. Darivanje zahvalnosti kroz efikasnu komunikaciju popravlja odnose među partnerima više od bilo čega materijalnog.

Pročitajte i… Pet rečenica koje otkrivaju da je muškarac ludo zaljubljen u vas

Zbog čega smo onda postali toliko škrti kad bi „drugoj polovini“ trebalo da kažemo „hvala ti“ svaki put kad on/ona nešto učini za nas?

Da li smo postali previše zauzeti?

Previše samoljubivi?

Previše tvrdoglavi?

I najveće ljubavi upadaju u opasnu zamku kad partneri počnu da podrazumijevaju dobre stvari koje „druga polovina“ čini za njih.

Kad osjetite da situacija u vašoj vezi ili braku postaje napeta, stanite i zapitajte se kad ste posljednji put osjetili cijenjeno. Također, jednako je važno i da se sjetite kad ste posljednji put vi učinili nešto da se vaša „druga polovina“ osjeća cijenjeno.

Zahvalnost ne može da se potroši.

Obratite pažnju na ono što partner/partnerka radi i zahvalite na tome. Pored toga što ćete u „drugoj polovini“ probuditi osjećaj važnosti i zahvalnosti, i sami ćete se osjećati bolje.

Ne podrazumijevajte jedno drugo – u suprotnom, to je siguran put ka krahu veze ili braka.

 

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages / iStock / Getty Images Plus