Categories Ljubav

Znate li koja je osobina najpogubnija za svaku vezu?!

Stručnjakinja za veze i romantične odnose, Lucinda Loveland, otkrila je kako postoji nešto što uništava mnogo više veza nego što ih uništavaju prevare. Lucinda kaže kako su to sebičnost i sabotiranje partnerovih potreba zbog vlastite koristi. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Zamislite koliko je užasan osjećaj kada osoba do koje vam je stalo ne mari za vaše osjećaje. A zamislite koliko je tek grozan osjećaj kada je ta osoba upravo vaš partner.

Spomenuta osobina manifestuje se na mnoge načine: stavljanjem karijere ili bilo kojeg drugog odnosa ispred ljubavne veze, dijeljenjem intimnih problema s drugim osobama zbog kojeg bi našem partneru bilo neugodno, izbjegavanjem razgovora o problemima i prešućivanjem stvari samo kako bi i dalje vladao “mir”, upoređivanjem (negativnim) našeg partnera s bilo kojom drugom osobom po bilo kojoj osnovi, izbjegavanjem pokazivanja emocija i intimnosti, iskazivanjem nepoštovanja i potcjenjivanjem partnera te kršenjem povjerenja koje smo partneru ukazali.

Saglasni ste da je lista poduža i da je velika vjerovatnost da ste na neki (ili možda sve) problem naletjeli i u svojoj vezi, baš kao i na još jedan koji Lucinda navodi kao posebno štetan, a taj je guranje problema pod tepih.

Možda istinski vjerujete kako je bolje o nekim stvarima ne razgovarati i ne stvarati nepotrebne tenzije, no ignorisanje problema neće dovesti do toga da on nestane i jednako kao što s partnerom razgovarate o pozitivnim stvarima, razgovarati bi trebalo i o svim svojim nesigurnostima, strahovima te svemu onome zbog čega se osjećate loše.

Lucinda smatra da je potpuno nebitno postoje li u vezi konflikti i kako se s njima nosite, budući da su oni sastavni dio i najsnažnijih veza, no ono što je bitno je postojanje povjerenja.

Povjerenje je nešto što bi međusobno aktivno trebalo da gradite svakoga dana, a što je vaše povjerenje snažnije, to će svi navedeni negativni oblici ponašanja biti manje prisutni, a vi kao par sretniji i zadovolj(e)niji.

IZVOR: COSMOPOLITAN.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *