Reciklirana ambalaža opasna po zdravlje

by | 12 Marta, 2011
Mastila u recikliranoj kartonskoj ambalaži koja se koristi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, mogla bi da budu štetna po zdravlje potrošača, pokazalo je švajcarsko istraživanje objavljeno u specijalizovanom časopisu PTS (Packaging and Tecnology Science).
Istraživači posebno ukazuju na opasnost po zdravlje ljudi od pakovanja za žitarice, kao i za paste i rižu.
Radi se o tome da bi mineralna ulja koja se koriste u izradi mastila mogla da pređu sa pakovanja na namirnicu. 
Grupa švajcarskih naučnika iz ciriške Laboratorije za bezbjednost hrane – FSL (Food Safety Laboratory) došla je do tih rezultata obavivši ispitivanje 119 ambalaža u Njemačkoj, a samo 30 među tim ambalažama je bilo bez štetnih ulja. 
Testiranja tih ulja na miševima izazvala su kod njih upale unutrašnjih organa, kao i razne vrste raka. 
Istraživanje je, međutim, pokazalo i da jedan obrok dnevno sačinjen od prehrambenih proizvoda koja su bila u kontaktu sa takvim supstancama, nije štetan po ljudsko zdravlje. 
Neki proizvođači žitarica su se već odlučili za nove kartone, a ne reciklirane, koji su namijenjeni ambalaži za njihove poizvode, dok drugi ispituju mogućnost korištenja pojačanja za recikliranu kartonsku ambalažu da bi se izbjegla potencijalna infiltracija štetnih materija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.