Categories Trudnoća & porođaj

Šest osnovnih pravila njege u trudnoći

Da biste izgledale kao i prije trudnoće, potrebno je da svakodnevno koristite prirodne preparate koji povećavaju vlažnost i elastičnost kože.

Promjene koje nastaju tokom trudnoće utječu na čitav organizam, a koža se rasteže, zbog čega je specijalna njega veoma važna. Imajte na umu da su najugroženije grudi, stomak i butine i da samo svakodnevnom njegom možete postići željene rezultate. Osim toga, treba obratiti pažnju i na sastojke kozmetičkih preparata kako ne biste ugrozili svoje i bebino zdravlje.

Biljne boje za kosu

Sjajna i njegovana kosa preduslov je za lijep i uredan izgled. Nažalost, većina farbi sadrži supstance koje oštećuju folikul i dlaku, dovode do opadanja kose, alergijskih reakcija, ekcema i drugih neželjenih posljedica. Za vrijeme farbanja dio sastojaka farbe resorbuje se kroz kožu glave i djeluje na čitav organizam. Zahvaljujući velikom izboru prirodnih farbi za kosu sa biljnim ekstraktima koji njeguju vlasi sada možete za samo 15 minuta potpuno bezbedno pružiti svojoj kosi ujednačenu boju koja je dugotrajna i odlično prekriva sjede vlasi.

Losioni za čišćenje lica

Dermatolozi preporučuju da počnete s blagim sredstvom za čišćenje kože i naglašavaju da je najbolje koristiti prirodne preparate na bazi glicerina. Ako vam je koža isušena, prijaće joj blagi gel za umivanje i hidratantno mlijeko ili losion za skidanje šminke. Nemojte se umivati češće od dva puta dnevno jer to dodatno isušuje kožu.

Ne masirajte grudi

U trudnoći se uz stomak postepeno povećavaju i grudi, pa im je potrebna redovna njega. Zato ne zaboravite ih poslije svakog tuširanja namazati hidratantnim losionom. Masaža grudi se ne preporučuje.

Spriječite pojavu strija

Zbog povećanja tjelesne težine u trudnoći mogu da vam se pojave strije, ružne linije koje podsjećaju na ožiljke. Da biste to izbjegli, potrebno je da svakodnevno koristite specijalne preparate koji povećavaju vlažnost i elastičnost kože, posebno na grudima, stomaku, zadnjici i butinama.

Zaštitne kreme su obavezne

U proljećnom i ljetnjem periodu trudnicama se preporučuje korišćenje preparata s visokim zaštitnim faktorom. Bez obzira na to da li ste krenuli na plažu ili u poslijepodnevnu šetnju, na lice i tijelo nanesite losion sa zaštitnim faktorom 30. Ako je vaša koža osjetljiva, preporučuju se i veći zaštitni faktori.

Brza i lagana šminka

Besprijekoran izgled trudnica podrazumijeva laganu šminku i zato izbjegavajte napadne boje. Dovoljno je da na lice nanesete tečni puder kojim ćete ujednačiti ten, trepavice namažite maskarom da istaknete oči, a usne premažite sjajem za usne svjetlije nijanse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *