Vježbanje u trudnoći može utjecati na porođajnu masu djeteta

Trudnoća podrazumijeva jedan sasvim drugi stil života od onoga koji ste praktikovali prije toga, ali to ne znači da se morate odreći svih dobrih stvari, kao što je, recimo vježbanje. Naime, naučnici su istraživali da li vježbanje tokom trudnoće utiče na porođajnu masu djeteta i evo šta su otkrili...

by | 7 Maja, 2021

Kako gojaznost kod djece postaje jedno od važnijih problema svjetskog zdravstva, naučnici traže način kako da  smanje njenu pojavu u djetinjstvu, a time i čitav niz povezanih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. S obzirom na to da se smatra da razvoj u maternici ima uticaja na život van nje, naučnici su istraživali da li vježbanje tokom trudnoće utiče na porođajnu masu djeteta. Trudnice su bile podijeljenje u dvije grupe.

Jedna grupa redovno je vozila sobni bicikl, dok se druga nije bavila nikakvom aktivnošću. Iako su žene koje su bile tjelesno aktivne “usporile” nekoliko sedmica prije porođaja, utvrđena je niža porođajna masa i manje masnog tkiva kod djece tjelesno aktivnih majki. Takođe, u tjelesno aktivnoj grupi bilo je znatno manje carskih rezova.

magazin.novosti.rs

Prostock-Studio/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.