Categories Trudnoća & porođaj

Šest važnih nutrijenata za trudnice

Poznato je da buduće mame moraju da budu pažljive u odabiru namirnica koje će unijeti u organizam. Trudnice treba da unose dodatnih 300 kalorija, a hranljivi sastojci koje treba da uvrste u svakodnevnu ishranu su bjelančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini i minerali.

Vitamin C

Vitamin C je važan jer smanjuje rizik od prijevremenog porođaja, a najviše ga ima u svježem voću i povrću.

Folna kiselina i gvožđe

Trudnicama se preporučuje konzumiranje 400 mg folne kiseline svaki dan, najmanje mjesec dana prije trećeg mjeseca trudnoće, kao i tokom trudnoće, kako bi se spriječilo oštećenje nervne cijevi. Folna kiselina se nalazi u zelenom povrću i pasulju, dok gvožđa najviše ima u govedini i špinatu.

Kalcijum

Kalcijum je važan za pravilan rast zuba djeteta. Dovoljan unos kalcijuma može smanjiti rizik od bolesti koja uzrokuje ozbiljne komplikacije tokom trudnoće. Osim toga, kalcijum je takođe potreban za održavanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Količina kalcijuma koja je neophodna trudnicama na dnevnom nivou je 1500 mg, namirnice bogate kalcijumom su mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće i losos.

Vitamin E

Trudnicama se takođe savjetuje i konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom E. Dovoljno je i 15 mg dnevno. Vitamin E se nalazi u zobi, pasulju, biljnom ulju, špinatu i žitaricama.

Vitamin B1

Vitamin B1 poboljšava energiju i reguliše nervni sistem. Ovaj vitamin se nalazi u pšenici, jajima, pirinču i žitaricama.

Vitamin B2

Samo jedan miligram dnevno vitamina B2 dovoljan vam je kako biste održali energiju i zdravu kožu. Da biste unijeli dovoljno vitamina B2, jedite jaja, ribu i mliječne proizvode.

Izvor: Ljepota

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *