Grickalice sa susamom/indijskim orahom

by | 20 Jula, 2011

Sastojci
20 g svježeg kvasca  
oko 125 ml mlake vode  
1/2 kašičice šećera  
1/2 kašičice soli  
70 g maslinovog ulja  
140 g integralnog ražanog brašna  
140 g bijelog brašna
50 g indijskog oraha  
50 g susama
 
Priprema
1 U mlakoj vodi sa šećerom, kašičicom brašna i mrvicom ulja potopiti kvasac.
2 U posebnu posudu sipati brašno, so i ulje.
3 Kada se kvasac aktivirao, zamijesiti tijesto uz dodavanje vode, po potrebi.
4 Ostavite da se duplira.
5 Kad se dupliralo, podijeliti na 2 dijela.
6 U jedan dio dodati 50 g susama.
7 U drugi dio dodati 50 g mljevenog indijskog oraha.
8 Svaki dio podijeliti na 2 dijela, tako da ukupno imate 4 dijela.
9 Radnu površinu posuti brašnom i razvući jedan dio na površinu pleha (moj je oko 32×32cm), meni nije baš pokrivalo od kraja do kraja pleha, jer je razvučeno tijesto ipak bilo više okruglo.
10 Tijesto prebaciti na pek papir i radlom isjeći pločice.
11 To isto uraditi i sa preostala 3 tijesta.
12 Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 10-ak minuta, odnosno dok blago ne porumene. Pošto je tijesto jako tanko, krajnji keksići će se brže ispeći, pa negdje poslije 7-8 minuta pečenja provjeravajte i vadite one koji su već porumenili.
13 Gric, prijatno! 🙂
 
Izvor: coolinarika.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.