Lonci i poklopci: Ljuta krompir supa i uštipci od rakova

by | 20 Februara, 2016

Vjeko Kramer ovog vikenda priprema musaku na malo drugačiji način, sa kiselim kupusom, a osim toga pripremat će ljutu krompir supu, ukusne uštipke sa rakovima, te na kraju domaći tatar sos koji odlično ide uz mnoga jela. 

lonci_poklopci_210216.mxf.Still002

MUSAKA OD KISELOG KUPUSA

1/2 kg kiselog kupusa

200 g kuhane riže

1 kg krompira

½ kg mljevenog mesa

150 g suhog mesa

kiselo vrhnje

3 jajeta

1 crveni luk

umak od paradajza

Olitalia maslinovo ulje

sol i biber

Vegeta

Priprema: Na ulju propirjati sitno sjeckani crveni luk, usitnjeno suho meso, te mljeveno meso. Na kraju dodati umak od paradajza i začiniti solju, biberom i vegetom. U posebnoj posudi umutite jaja i vrhnje, te sve začinite vegetom. Kuhani krompir ogulite i nasjecite na ploške. Kiseli kupus isperite i dobo ocijedite, pa propirjajte na malo ulja 20-ak minuta da omekša. Pomiješajte sa ploškama kuhanog krompira. Dno tepsije namastite pa stavite pola mješanog krompira i kiselog kupusa kao podlogu, prelijte polovinom umućenih jaja, te stavite pola kuhane riže, na nju stavite svo meso, a na njega drugi dio riže, zalijte smjesom od umućenih jaja i na kraju završite s ostatkom krompira i kiselog kupusa. Prelijte ostatkom umućenih jaja i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ᵒ oko pola sata do 45 min.

lonci_poklopci_210216.mxf.Still006

LJUTA KROMPIR SUPA

½ kg krompira

1 crveni luk

3-4 čehna bijelog luka

100 g suhog mesa

200 g ljute kobasice

300 g kiselog kupusa

1 kašika maslaca

goveđi temeljac

ljuta začinska paprika

kim

sol i biber

Vegeta

Priprema: Na malo maslaca ispirjajte sitno sjeckani crveni luk i izgnječeni bijeli luk. Dodajte usitnjeno suho meso i ljutu kobasicu sječenu na kolutiće, te začinite ljutom paprikom. Propirjajte nekoliko minuta pa dodajte kiseli kupus i oguljene krompire sječene na kocke. Začinite usitnjenim kimom, Vegetom, solju i biberom, te kuhajte 20 min, dok krompir ne omekša.

lonci_poklopci_210216.mxf.Still008

UŠTIPCI OD RAKOVA

½ kg surimi štapića

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

svježi đumbir

peršunov list

1 kuhani krompir

2 jajeta

100 g brašna

100 g krušnih mrvica

sol i biber

Vegeta

Olitalia ulje

Priprema: Surimi štapiće izmiksati u procesoru. Dodati bijeli luk, crveni luk, krompir, đumbir, peršunov list i sve izmiksati, povezati umućenim jajima da se dobije gusta smjesa od koje oblikujemo uštipke nauljenim rukama. Ako je smjesa prerjetka umiješati brašno i krušne mrvice da bi dobili smjesu lakšu za manipuliranje. Uštipke uvaljati u brašno pa pržiti u vrućem ulju.

lonci_poklopci_210216.mxf.Still012

TARTAR SOS

200 g majoneze

50 g kiselih krastavaca

2-3 čehna bijelog luka

1 kuhano jaje

kapari

limunov sok

sol i biber

Priprema: Naribati kisele krastavce, kuhano jaje, bijeli luk i kapare pa ih umiješati u majonezu. Začiniti limunovim sokom, solju i biberom.

Lonci i poklopci su u nedjelju u 11:40h na OBN TV

Tekst i foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.