Pekmez od jabuka s đumbirom i mentom

by | 11 Augusta, 2011
3 kg jabuka
1,5 kg šećera
1dl vode
limun
kašika svježeg đumbira
šaka listova svježe mente
Jabuke očistite, ogulite, narežite na kriške i stavite u posudu za kuhanje. Prelijte ih s 1 dl vode i limunovim sokom pa kuhajte na srednjoj vatri. U međuvremenu karamelizirajte ¼ šećera s 0,5 dl vode. Karamelizirani šećer ulijte u jabuke pa dodajte ostatak šećera. Kad smjesa postane poprilično gusta, dodajte listiće mente i đumbir narezan na tanke štapiće. Pekmez izlijte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici s malo otvorenim vratima da se ohladi i uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite kašikom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.
 
Izvor: sensaklub.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.