Sočna pita od piletine i slanine

by | 8 Februara, 2019

Sastojci:

Za tijesto:
300 g brašna
100 g margarina
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 dl mlijeka
2 kašičice kiselog vrhnja
3 kašičice sjeckanog peršina
1 kašičica soli
Za umak i punjenje pite:
1 file pilećih prsa
7 tankih šnita domaće sušene slanine ili pancete
150 g ribanog sira trapista
2 jaja
3 kašike kiselog vrhnja
vegeta, sol. papar

Priprema:

Zamijesiti glatko tijesto od pripremljenih sastojaka, odvojiti trećinu. Veći dio tijesta razvaljati u pravougaonik ili bilo koji drugi oblik vatrostalne posude koja se koristi, pa obložiti namašćenu posudu tijestom tako da rubovi budu zadignuti najmanje dva centimetra. Preostalu trećinu takođe razvaljati na debljinu oko 1/2 cm pa sječivom za tijesto narezati na trake debljine 1,5 centimetar.

Meso narezati na nešto tanje i manje komadiće, posoliti ga, pa prepeći na tavi s obje strane dok ne porumeni. Izvaditi ga na tanjir, pa na istoj tavi prepeći šnite špeka ili pancete.

U posebnoj posudi pjenjačom mutiti jaja i kiselo vrhnje, posoliti, dodati vegetu po želji i papar.

Na pripremljeno tijesto složiti pečeno meso, preko njega pečeni špek, sve zaliti umakom od jaja i vrhnja, posipati ribanim sirom pa od gore složiti unakrsno trakice tijesta. Premazati ih sa malo mlijeka.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni oko 30 min na 180℃.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.