Lonci i poklopci: Lagana jela od povrća i ribe

by | 8 Jula, 2015

I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj pauzi Vjeko Kramer i „Lonci i poklopci“ ni ovoga ljeta ne idu na pauzu. Kako nam najavljuju toplo vrijeme i tropske temperature savjet ljekara je da jedemo što lakšu hranu. Vođen tim Vjeko je odlučio da priprema lagana, ukusna i jednostavna za napraviti jela. Za ovonedjeljno izdanje kulinarskog showa Kramer priprema: pitu od patlidžana, salatu od oslića, tortu od kupina i shake od breskvi.

LONCI 12 07 2015.Still003

PITA OD PATLIDŽANA

½ kg jufke
1 dcl ulja
2-3 grillana patlidžana
1 kg pečenih paprika
4-5 češnjeva bijelog luka
peršunov list
sol i biber
Vegeta

Patlidžane isijecite na kriške i grillajte u tavi na malo ulja. Papriku operite pa zapecite u pećnici, zatim ogulite nakon pečenja i narežite na duže trakice kao i grillani patlidžan. Paprike i patlidžane začinite solju, biberom, Vegetom, usitnjenim bijelim lukom, te sitno sjeckanim peršunovim listom. Uzimajte po tri lista jufke za jednu štrudlu, nauljite svaku i punite filom od patlidžana i paprike. Zarolajte pitu, složite štrudle u nauljenu tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko pola sata.

LONCI 12 07 2015.Still009

SALATA OD OSLIĆA

½ kg oslića u komadu
Podravka riblji temeljac
lovorov list
2 kuhana jajeta
½ kg mladog krompira
150 g graška
1 crvena paprika
2 mlada luka
1 krastavac
1 zelena salata
crne masline
jogurt
sol i biber
peršunov list
Olitalia aceto balsamico krem
Olitalia ulje
Vegeta za salatu

U ribljem temeljcu kojem ste dodali dosta lovorovog lista skuhajte oslića u komadu. Ne treba ga kuhati duže od 10-15 min, ocijedite ga i ohladite pa mu odvojite meso od kostiju i kože. Očistite mladi luk, crvenu papriku i krastavac pa ih usitnite. Kuhani mladi krompir nasijecite na krupnije kocke i dodajt u sjeckano povrće kao i kuhani grašak. U pomiješano povrće dodajte meso oslića i začinite dresingom koji ste napravili tako što ste pomiješali jogurt, limunov sok i maslinovo ulje. Začinite sve solju i biberom, te Vegetom za salatu. Poslužite na podlozi od zelene salate i pospite sitno nasjeckanim kuhanim jajetom pomiješanim sa usitnjenim peršunovim listom, crnim maslinama i krem aceto balsamicom.

LONCI 12 07 2015.Still016

TORTA OD KUPINA

½ kg kupina
biskvit za tortu
½ l slatkog vrhnja
1 puding od jagoda
250g maslaca

Skuhajte puding, ohladite i umiksajte maslac koji ste prethodno temperirali na sobnu temperaturu. Biskvit za tortu pospite sokom od kupina pa premažite voćnom kremom i pospite kupinama koje ste prethodno ocijedili. Na kraju tortu premažite slatkim vrhnjem koje ste umutili u čvrst šlag. Prilikom serviranja dekorirajte je cijelim
kupinama.

LONCI 12 07 2015.Still031

SHAKE OD BRESKVI

5 breskvi
1 kašika meda
1 l jogurta
2-3 listića mente
led

Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Miksajte onoliko dugo ovisno o tome želite li imati komadiće voća pa jesti kašikom ili da je sve homogena tekućina koju možete piti na slamku. Led dodajte na kraju miksanja jer će u suprotnom biti presitan, ali naravno ako želite jako sitan led miksajte ga cijelo vrijeme. Led možete izdrobiti pa ga naknadno dodati u shake.

LONCI 12 07 2015.Still044

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.