Krem supa od koprive – zdravlje u tanjiru

by | 27 Aprila, 2020

Sastojci:

300-400 g kopriva
1 luk
1 kašika oštrog brašna
2 krompira
1 čen bijelog luka
1,5 l temeljca (pileći, povrtni…)
so, biber
4 kašike kiselog vrhnja

Priprema:

Ubrane vrhove kopriva dobro oprati i očistiti od eventualnih bubica. Napravite ovo u nekoliko voda i budite uporni, jer bubica će biti. Opranu koprivu uroniti u kipuću vodu na 10 minuta. Ocijediti i ohladiti. Nasjeći ocijeđenu koprivu na sitno. Nije bitno koliko će kopriva biti sitna jer ćete supu ionako na kraju izraditi štapnim mikserom.

Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk, dodati nasjeckan češnjak i kašiku brašna. Zaliti sve temeljcem, a ako nemate temeljac pri ruci, dolijte vodu i ubacite kocku za supu. Dodati tada krompir nasječen na kockice i koprivu, te naravno začine. So, biber po želji.

Kuhati supu 20-tak minuta, odnosno toliko koliko je potrebno krompiru da se skuha.

Tada juhu izraditi štapnim mikserom, dodati i kiselo vrhnje, provjeriti kakvog je okusa pa eventualno dodati nešto što nedostaje. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode.

Krem juha od koprive poslužuje se uz kuglice za juhu ili krutone.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.