Categories Fitness

Jelo prije ili poslije treninga – vječita dilema riješena

Neki od nas više vole jutarnji, a neki večernji trening, ali niko ne želi da dođe u situaciju da trenira na prazan želudac i bez imalo energije, koja će ga na trening motivisati. Međutim, jedna od najvećih fitness dilema je ona kako pronaći balans između treninga i obroka i kada je idealno vrijeme za obrok, prije ili poslije treninga.

Nutricionisti tvrde da se odgovor na ovo pitanje krije u našem organizmu, naravno, ukoliko možemo da ga oslušnemo i uvidimo šta nam najviše prija i u odnosu na to što nam najviše prija biramo hoćemo li obrok imati prije ili poslije treninga.

Takođe, nutricionisti savjetuju, da ako ste tip koji jede prije treninga obrok imate 30 minuta do 2 sata prije samog treninga, kako bi se hrana svarila i kako biste izbjegli osjećaj mučnine. Ako želite da iz svog treninga izvučete maksimum potrebno je da vaš obrok bude kombinacija bjelančevina i ugljenih hidrata, koja će vam dati pravu dozu energije za intenzivan kardio trening.

Prije vježbe ne bi trebalo da unosite tešku hranu, koja nadima i stvara osjećaj tromosti, već se odlučite za bananu, tost hljeb sa sirom i avokadom, grčki jogurt i voće, ili neki laganiji obrok u kojem uživate. Obrok prije vježbanja trebalo bi da sadrži od 200 do 250 kalorija, kako bi zadovoljio potrebnu količinu energije pred trening, a opet kako ne bi opteretio vaš želudac. Takođe, važno je da prije treninga popijete adekvatnu količinu vode, kako tokom intenzivnog napora ne biste dehidrirali.

Ako ste tip osobe, koja jede nakon treninga, odlučite se, takođe za kombinaciju ugljenih hidrata i bjelančevina, jer bjelančevine pomažu oporavak mišića, dok ugljeni hidrati podstiču regeneraciju energije. Nakon treninga vaše tijelo je iscrpljeno i potrebna mu je energija, zato je važno da odaberete odnos koji će vas oporaviti i regenerisati mišiće, ali to nikako ne znači da treba da pretjerate sa količinom. Ukoliko želite da uspostavite kalorijski deficit i istopite masne naslage, vodite računa da se nakon treninga uobročite i pojedete samo onoliko koliko je dovoljno da se već poslije nekoliko minuta osjetite sitim.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *