Categories Fitness

Nema izgovora: Savjeti za kvalitetan trening kod kuće!

Kako početi i šta vam je sve potrebno…

Foto: Guliver/Thinkstock

U današnje vrijeme teško je izdvojiti malo vremena za odlazak u teretanu ili na grupne vježbe, poput aerobika i pilatesa. Zašto onda ne biste vježbali kod kuće? Nećete gubiti vrijeme na odlazak i dolazak iz fitness centra, a pola vježbi možete i sami uraditi kod kuće uz muziku koja vas motiviše i malo volje.

Predstavljamo vam plan koji će vam pomoći kako da krenete sa vježbama kod kuće. Za treninge vam neće biti potrebna skupa oprema, pa vam vježbanje kod kuće predstavlja i veliku uštedu.

5 savjeta za kvalitetan i zabavan trening kod kuće pročitajte na sljedećim stranama… 

#1  Određivanje prostorije

Jako je bitno određivanje prostorije u kojoj ćete vježbati. Ona treba da bude svijetla i prostrana, kako biste imali mjesta za izvođenje vježbi – od fitnesa i pilatesa do taebo-a i drugih vrsta vježbi. Takođe je bitno da u toj istoj sobi vježbate i da vam u njoj stoje potrebni rekviziti koji će vas motivisati svaki put kada uđete u nju. Važno je da soba bude dobro provjetrena i da se u njoj osjećate udobno u svakom smislu.

#2 Odabir muzike

Muzika, kao što već i sami znate, mora da bude stvar koja će vas motivisati i davati vam snage da nastavite dalje sa vježbama, kada stanete. Odaberite dvije vrste pjesama – mirne (može biti ambijetalna ili neka balada) za istezanje i energične i brze (poput haus ili tehno pjesama). Playliste posebno napravljene za vježbanje možete čak pronaći i na Youtube kanalu.

#3 Plan

Napravite plan vježbanja – koje vježbe ćete koji dan raditi i generalno, kojim danima ćete vježbati. Držite se plana i neka vam on bude neka vrsta motivacije ili zadatka. Mijenjajte plan vježbanja svaki put kada osjetite da ste ojačali i da su vam potrebne teže vježbe.

# 4 Partner

Kada vježbate kod kuće, uvijek vam se neko može priključiti – što je odlična stvar. Na ovaj način ćete pokrenuti sve na fizičku aktivnost, a vama će oni predstavljati motivaciju koja će vas držati do kraja treninga.

# 5 Oprema

Kao što smo na početku rekli, skupa oprema vam nije potrebna za vježbanje kod kuće. Jedino što treba da nabavite jeste podloga za vježbanje, kako ne biste povrijedili leđa ili se isprljali na podu. Od ostale potrebe možete birati tegiće ili posebnu odjeću za fitness, ali to nije prijeko potrebno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *