Hrono-dijeta: Poštujte satnicu i mršavite bez imalo muke

by | 29 Augusta, 2011
Nije važno samo koliko jedete, nego i kada, jer od doba dana zavisi da li će masnoće koje unesete hranom biti pretvorene u energiju ili u salo. Uz pomoć hrono-dijete, koja poštuje prirodan ritam organizma, lako ćete smršati.
 
Idealno vrijeme za konzumiranje visokoenergetskih namirnica koje stvaraju rezerve sala u organizmu jeste sam početak dana, jer metabolizam je tada najspremniji da troši kalorije. U večernjim satima, kada je tijelo sklono stvaranju zaliha, a ćelije traže glukozu, potrebno je da se prebacimo na lakšu hranu. To je suština hrono-dijete koju vam predlažemo. 
 
Poštujte satnicu
Poštujte satnicu uzimanja obroka i preporučeni jelovnik, i uz minimalan napor oslobodite se suvišnih kilograma.
Doručak: 8h–10h 
Užina: 9.30h – 10.30h
Ručak: 12.30h – 14.30h
Užina: 16h – 17.30h
Večera: 19h–21h
 
PRIMJER JELOVNIKA ZA 7 DANA
Doručak je svaki dan isti: čaj ili kafa zaslađeni kašičicom meda, musli s mlijekom ili jogurtom, 1 integralni tost ili 2–3 suha keksića 
Sami odredite količinu hrane koju ćete po obroku pojesti, ali vodite računa do 80 posto dnevne količine hrane pojedete u prvoj polovini dana. Za užinu možete da pojedete bilo koje voće.
 
PRVI DAN
Ručak: kuhana tjestenina prelivena paradajz-sosom, zelena salata začinjena s malo limunovog soka
Večera: riba s roštilja, zelena salata
 
DRUGI DAN
Ručak: rižoto s lukom i narendanim sirom, blitva začinjena limunovim sokom i solju
Večera: kajgana od dva jaja začinjena nasjeckanim bosiljkom i metvicom, solju i uljem
 
TREĆI DAN
Ručak: gusta supa s mnogo povrća i žitaricama, npr. ječmom ili prosom
Večera: plodovi mora začinjeni limunom, riba ispečena u foliji, zelena salata s rotkvicama
 
ČETVRTI DAN
Ručak: špagete s prelivom od paradajz-soka, salata od paradajza ili pečene paprike 
Večera: kuhano teleće meso začinjeno limunovim sokom, uljem, solju i biberom, salata od sirovog kupusa
 
PETI DAN
Ručak: gusta supa s povrćem, zelena salata
Večera: gulaš od teletine ili svinjetine, tikvice kuhane na pari
 
ŠESTI DAN
Ručak: kuhani grašak ili bilo koje drugo mahunasto povrće
Večera: pileće bijelo meso, plavi patlidžan ili tikvice s roštilja
 
SEDMI DAN
Ručak: kuhana tjestenina prodinstana s tikvicama, paradajz ili patlidžan sa roštilja začinjen peršunom, bosiljkom i s malo bijelog luka
Večera: morska riba pečena u foliji, miješana salata od sezonskog povrća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.