Zdravi doručak koji će goditi vašem umu i želucu

by | 19 Februara, 2017

Idealan početak dana? Dobar doručak koji će nas pokrenuti, dati nam energiju, razbuditi, zasititi nas, a ipak nas neće naduti niti doprinijeti tome da se osjećamo teško. Mi imamo savršen recept za to! Pritom, ovaj doručak je idealan nakon prazničnih dana i kao lijek od prejedanja koje tada neizbježno stupi na scenu.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Riječ je o čuvenoj zobenoj kaši, koja je karakteristična jer ima nizak procenat masti, a visok udio vlakana, pa će vrlo brzo regulisati vašu probavu. Isto tako, zob je poznat kao namirnica koja snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Dakle, zobena kaša neutralisaće posljedice prejedanja, i neće dodatni iziritrati stomak niti želudac. Upravo suprotno – “natjeraće” ga da profunkcioniše i podstaći će vašu probavu, posebno ako u nju dodate bananu. Treba znati i da zobena (ovsena) kaša stabilizuje šećer u krvi, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2 i siromašna je kalorijama.

Ako u nju dodate komadiće voća, možete samo da “pojačate” benefite iste. Najbolje je da vaš izbor padne na bananu. Banana je bogata kalijumom koji ublažava negativne posljedice pretjerivanja u hrani i piću, a pritom i osnažuje imunitet i stimuliše rast korisnih bakterija u crijevima.

Kliknite na sljedeću stranicu… 

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Potrebni sastojci za domaću ovsenu kašu:

  • 80 grama zobenih pahuljica
  • 150 ml obične vode
  • prstohvat soli
  • ½ banane
  • ½ kruške

Priprema:

1. Kada voda provri ubacite zobene pahuljice, a zatim ih kuhajte uz stalno miješanje tokom minut ili dva. Treba da potpuno omekšaju i postanu kremaste.

2. Dodajte prstohvat soli, ponovo sve dobro promiješajte, i sklonite sa ringle. U kašu dodajte sitno sjeckanu bananu i krušku, a po želji i malo meda i cimeta.

Prijatno!

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.