Categories Savjeti stručnjaka

Priroda nas liječi i to bez neželjenih efekata!

Boravak u prirodi odličan je za naše zdravlje. Iako to znamo, čini se da s vremena na vrijeme to zaboravljamo. Većinu dana provodimo u zatvorenom, ispred računara, televizora, tableta. Saznajte zašto je važno da izađemo i zašto škotski ljekari propisuju boravak u prirodi kao terapiju.

Kada ste posljednji put šetali šumom, parkom, kraj rijeke? Kada ste posljednji put sjeli ili legli na travu, a kada ste posmatrali vodu ili ptice? Ako se ne sjećate odgovora, zapitajte se šta je sa vašim zdravljem.

“Odvajanje čoveka od prirode bitno narušava sve mehanizme unutrašnje ravnoteže kod čovjeka i samim tim narušava mentalno zdarvlje. Dovodi do napetosti, razdražljivosti i uz dodatne faktore i stres svakodnevnog života uvodi i u depresiju”, kaže doc. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktorice Klinike “Laza Lazarević”.

VJerovali ili ne, boravak u prirodi je terapija. Ljekari u nekim zemljama je i prepisuju. Zašto? Zato što pozitivno utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje.

“Možda će vas začuditi da od oktobra prošle godine u Škotskoj od svog lJekara kao recept možete dobiti boravak u prirodi. To se odnosi naročito na pacijente koji imaju mentalne poremećaje, ali i neke koji imaju organske poremećaje. Ova oblast medicine nije nova. Ona se zove ekoterapija i već 60-tih godina je izašla jedna knjiga koja se time bavi. U Americi postoji i koledž na kojem se ovi ljekari mogu dodatno školovati”, objasnila je prof. dr Sanja Mazić, specijalista medicine sporta na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Boravak u prirodi ne utiče samo na naš mozak, već snižava i povišene parametre u našoj krvnoj slici.

“Određeni parametri, prevashodno srčana frekvencija, krvni pritisak, stres, depresija, ali isto tako i gojaznost, šećerna bolest, razni poremećaji ponašanja, deficijencija vitamina D, imaju mnogo bolju prognozu ako se osobe bave fizičkom aktivnošću, u prirodi, naravno”, istakla je dr Mazić.

Od zeleniša u prirodi zavisi i naša produktivnost. Svjež vazduh bistri našu pažnju, koncentraciju.

“Vraćanje tamo gdje mi pripadamo utiče na cjelokupan kvalitet života. Prije svega, na naše raspoloženje, koncentraciju, miran san na kraju napornog radnog dana, a samim tim i na sve sfere života na koje mentalno zdravlje utiče, a to su lične i poslovne relacije”, istakla je dr Stašević Karličić.

Kada i kako da uzimamo ovu terapiju? U kojoj dozi?

“Studije govore da je 90 minuta minimalna mjera. Jedna sudija sa pacijentima koji su bili depresivni je poklazala da će se za 70 odsto smanjiti simptomi kod onih koji 90 minuta šetaju po prirodi, u odnosu na samo 40 odsto samnjenja simptoma depresije kod onih koji šetaju kroz tržni centar”, ukazala je dr Mazić.

Izvor: rts.rs Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *