Categories Savjet dana, Savjeti stručnjaka

Savjet stručnjaka: Kako da izbjegnete bolest na odmoru

Svaki 30. čovjek se razboli čim prestane da radi i pokuša da se opusti, bilo da je riječ o vikendu ili godišnjem odmoru, ustanovili su holandski istraživači. Fenomen je dobio i ime – bolest na odmoru.

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Glavni razlog iznenadnih glavobolja, prehlada, ukočenosti vrata, bolova u mišićima je stres. Sedmice pre odmora su obično napete, nivo kortizola i adrenalina neprestano raste, pa onog trenutka kad se opustimo, naš imuni sistem slabi i tako biva podložan infekcijama. Među rizične grupe spadaju perfekcionisti i ljudi na visokim funkcijama i odgovornim pozicijama. Ako već ne možete da nađete manje stresan posao, probajte da minimizirate stres prije odmora. Psiholozi savjetuju da se svaki put kad precrtate stavku na spisku obaveza, odmorite. U relaksiranju pomaže i duboko disanje.

Drugi razlog leži u činjenici da ne možemo da se isključimo, odnosno nastavljamo da radimo i provjeravamo mejlove tokom slobodnih dana. Studije potvrđuju da pretjerana upotreba telefona prouzrokuje insomniju i visok krvni pritisak, a u slučajevima zavisnosti i anksioznost. Zato ograničite upotrebu telefona na najviše pola sata dnevno. Opasno je i držanje restriktivnih dijeta neposredno prije odmora jer time slabimo imuni sistem. Ako niste na vrijeme počeli sa skidanjem kilograma, stručnjaci savjetuju da sačekate dok se ne vratite sa ljetovanja.

Izvor: novosti.rs

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *