Categories Savjeti stručnjaka

Vitamini koji poboljšavaju rad mozga

Mnogi od nas krive tehnologiju za naše loše pamćenje. Isto tako, postoje razni drugi razlozi koji bi mogli biti krivi za naš „lijeni mozak“, kao što su sjedilački način života, zagađenje, pa čak i hrana. Međutim, unos prehrambenih nutritijenata igra važnu ulogu u definisanju zdravstvenog stanja našeg mozga.

Pravilna ishrana je izuzetno bitna za pravilno funkcionisanje našeg mozga. Ako postoji nedostatak nutrijenata u našoj ishrani, to ne samo da utiče na naš zdravstveni sistem, već i smanjuje funkciju našeg mozga. Da bi naše moždane funkcije djelovale s lakoćom, vrlo je važno da prilagodimo našu ishranu, uključujući bitne vitamine u našu ishranu, posebno one koji su korisni za naš mozak.

Evo nekoliko vitamina koji vam mogu pomoći da poboljšate razvoj mozga i povećate moć memorije:

Vitamin E

Vitamin E, je poznat kao dobar vitamin za našu kožu i kosu. Isto tako, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom E također će poboljšati moždane funkcije. Ovaj vitamin je poznat kao antioksidans, za koji se kaže da se bori protiv prve faze Alzheimerove bolesti. Bademi, zeleno lisnato povrće, suncokretovo ulje i lješnjaci, imaju velike količine vitamina E.

Vitamin B complex

Vitamin B pomaže u ranom razvoju mozga. Dodavanjem vitamin B u našoj svakodnevnoj ishrani također pomažete u aktivnom funkcionisanju mozga i na kraju u poboljšanju memorije. Smatra se da gubitak pamćenja kod starijih ljudi izaziva nepravilan unos hrane bogate vitaminom B. Namirnice poput jaja, mesa i špinata imaju visoke količine vitamina B.

Vitamin B-12

Nedostatak vitamina B-12 je povezan s oštećenjem živaca, gubitakom pamćenja, promjenom raspoloženja i mentalne sporosti. Vitamin B-12 je bitan nutrijent koji je potreban za formiranje myleina, koji je bitan za formiranje slojeve oko nervnih vlakana koji djeluje kao izolacija. Ovaj vitamin se nalazi u mesu poput svinjetine, govedine, ribe i janjetine.

Vitamin B-6

Vitamin B-6 je bitan za funkcionisanje neurotransmitera i za normalan razvoj mozga. Nedostatak vitamina B6 smanjuje koncentraciju i dovodi do gubitka kratkotrajne memorije. Ostali simptomi uključuju depresiju i neraspoloženje. Da bi dobili dovoljnu zalihu vitamina B-6, jedite grah, mrkvu, leću i sjemenke suncokreta.

Izvor: ljepota.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *